İran şimdiden 2010'un 'yıldız'ı

Filistin'i çözümsüz sorunlar tahtından indiren 2009, İran'ı sıcak dosyalar listesinin en tepesine yerleştirerek sonlanıyor. İran yurtdışına karşı meydan okuma silahını ve nükleer pençelerini çıkarıyor, yoğun baskıya rağmen taleplerinde ısrar ediyor. Ülke içinde de iç savaşı andıran çekişmeyi bastırıyor.

İran 2010'a iki acı seçenekle giriyor: Ya yeni uluslararası yaptırımlarla, ya da İsrail'le mücadele edecek. Ordusu Afganistan'da tökezleyen ABD Başkanı Barack Obama'nın tercihi, BM Güvenlik Konseyi'nden İran'a karşı sert yaptırım öngören bir kararın çıkması. Obama böylelikle yeni bir savaşa girmemeyi veya İsrail'in İran'a karşı sonuçları kestirilemeyecek bir askeri operasyon düzenlemesinin yükünü taşımamayı umuyor.

Anlamlı ödünler vermeyi reddeden İran'la dünya arasındaki mücadelenin kızışmasıyla birlikte, Tel Aviv için karar anı yaklaşıyor. Yaptırım uygulanmazsa veya uygulansa bile nükleer programı durduramazsa, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha fazla beklemeyeceklerini ve İsrail'in İran'ın 'yeni Hitlerciler'in rehini olarak kalmasına izin vermeyeceğini söyleyebilecek. Yani İsrail İran'ın nükleer hayalini sonlandırma hayalini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Fakat bu tehditler İran'daki iç şartların kızışmasıyla anlamsızlaşıyor. Bunun sebebi dış saldırıların İranlıları dış tehlikeyle mücadelede birleştirmesi değil, iç çatırdamanın zirveye çıkması. Çeşitli kentlerde yaşanan açık iç çekişmenin Tahran'a muhtemel yaptırımlardan veya bir İsrail saldırısından daha fazla sıkıntı verdiği şüphe götürmez.

Baskı ve tecrit girişimleri kızışırken, polisle muhalefet arasındaki tehlikeli iç krizin sona erme yolunda olduğuna dair hiçbir işaret yok. Aksine haziran seçimlerinden beri protestolar bağımsız ve kurumsal yapı kazandı. Ayrıca rejimin kurumları baskı araçlarına dönüştü, Haşimi Rafsancani, Mir Hüseyin Musavi, Mehdi Kerrubi ve Muhammed Hatemi gibi devrimin samimi liderlerini hainlikle suçlamakta tereddüt etmedi.

2011 yazındaki genel seçime dek İran iktidarla muhalefet arasında gerçek bir güç sınavına sahne olacak. Reformcular açıkladıkları hedefler doğrultusunda harekete geçerse şartlar askerileşebilir. Nükleer dosyayla iç karışıklık İran'ı tartışmasız 2010'nun 'yıldız'ı yapacak. (Lübnan gazetesi Nehar, 29 Aralık 2009)

Kaynak: Radikal