Irak'ta ABD'nin kentlerden çekilmesi yaklaşırken şiddetin artması ve merkezi hükümetin henüz yeterince güçlü olması alarm zilleri çalıyor
ABD'nin resmi açıklamaları, mayısta 24 Amerikan askerinin öldürüldüğünü teyit ediyor. Bu, ABD'nin eylülden beri verdiği en büyük kayıp. Iraklı sivillerin saflarındaki kayıpların oranıysa somut biçimde geriledi.
Mayısta 124 sivil kayıp verildi ve bu sayı geçen aylara oranla düşük. Bu rakamlar iki temel intiba veriyor: İlki, direniş gruplarının yaptığı askeri eylemlerin fiilen artması. İkincisiyse, sivilleri hedef alan mezhepçi ve düzensiz yapıya sahip saldırılar somut biçimde gerilemeye başladı, işgalin başladığı 2003'ten bu yana asgari düzeye indi.
Amerikan kayıplarında yükselişin, hazırlanan plan doğrultusunda ABD'nin kentlerden çekilmesinden bir aydan kısa süre önce gelmesi dikkat çekici. Zira bu güçlerin haziran sonunda çekilmeyi tamamlaması öngörülüyor.
ABD ordusu geçen pazar bu plana tutunduğunu açıkladı ve Bağdat'la kasımda imzaladığı anlaşmayı yerine getirerek, şiddetin tırmanmasının çekilme kararının gözden geçirilmesine yol açmayacağını teyit etti. Sorulması gereken soru, Irak güçlerinin çekilme sonrası kentlerdeki güvenlik sorumluluğunu üstlenme gücüyle ilgili. Bu güçlerin toplam sayısının yarım milyona vardığı doğru, ancak karşılaşacağı sorunlar kapasitesinden büyük olacak.
Direniş eylemlerinin artmasında temel rol oynayan birçok etken var. İlki Kaide'nin, Sünni Sahva güçlerinin oluşturulmasının yanı sıra ABD güçlerinin artmasının ve Irak güçlerinin iyi çalışmasının etkisiyle Kaide'nin maruz kaldığı ağır darbelerin ardından, kısmen de olsa yeniden güçlenebilmesi. Kaide hatalarından ders aldı, muhaliflerini idam etmek, hırsızlara ve zina yapanlara şeriat cezası uygulamak ve sigara içenlerin parmaklarını kesmek gibi bazı uygulamalarını durdurdu. İkinci etken şöyle: ABD'nin Irak'taki askeri yönetiminin Sahva güçleri meselesini merkezi hükümete bırakması bu güçleri şoke etti ve büyük kısmı yeniden direnişe döndü. Üçüncü etken, Bağdat'ın ulusal uzlaşı sağlama, mezhepçi kontenjanın kaldırılması ve rejimi başkanlık sistemine dönüştürme planlarında başarısız kalması.
Irak'ın gelecekteki durumuna dair kehanette bulunmak zor. Fakat bu ayların epey zor olacağı söylenebilir. En güvenilir yer olması öngörülen Yeşil Bölge'ye füze düşmesi ve Amerikalıların ölmesi, direniş gruplarının kendine güvenini kazandığı anlamına geliyor. (Londra'da Arapça yayımlanan Kuds ül Arabi gazetesi, başyazı, 2 Haziran 2009)
Kaynak: Radikal