Iraklılar bugün yeni siyasî koalisyonlar, milletvekilliği veya bakanlık kazanmak amacıyla anlaşmalar ve taktikler için yarışıyorlar. Özellikle de 2010 yılı Ocak ayında yapılması kararlaştırılan genel seçimler günbegün yaklaşırken Iraklılara düşen, Irak'ın zor süreçten geçmesi sonrası yeni tarihî sürece hazırlanmaları.
Görünen o ki bugün iktidarda olanlar gelecek dönemde kendileri için bir yer temin etmek için hummalı bir çalışma içindeler. Belirlenen güne hazırlık için baskılar, çekişmeler, suçlamalar, kan banyoları ve ikircikli tutumlar artacak.
Bugün Iraklılar inandıkları ilkeler açısından bölünmüş durumdalar ve her taraf kendi ekseninde kutuplaşmak ve başkalarını çekmek istiyor. Belki yeni koalisyonlar doğabilir; ancak bedeli ne olursa olsun iktidara gelmek isteyen alışık olduğumuz aynı siyasî yüzlerle olacak bu koalisyonlar. Bu kimseler Irak'ın egemenliğinin eksik olduğunun bilincindeler. Burada soruyoruz: Vatanseverlik ilkeleri adıyla yaşananlar ulusal çıkarlarımıza hizmet edecek mi? Siyasî arenada aralarında Irak'ın sorunlarını çözme güçleri olan şahsiyetlerin çıkacağı yeni yüzler görülecek mi? Herkes bütün Iraklıların istediği hedefleri gerçekleştirmek için çalışıyor mu? Yoksa güç, şöhret, mal ve iktidar için yapılan hummalı bir çaba mı bunlar?
Ben ve benimle birlikte Irak'ın siyasetçi ve aydınlarından geniş bir kesim mezhepçi kutuplaşmanın bu vaziyette kalmasından endişeli. Ortada doldurulmuş mezhepçi bir gündem var ve mezhepçilik hendeği içinde kalmak Irak toplumumuza çok acılar getirecek. Allah korusun, Iraklılar ağır bedeller ödeyecek. Üç temel oluşum Sünniler, Şiiler ve Kürtlerin halihazırdaki durumu esasında birbirleriyle uyum göstermesi zor bir toplumda cinnetliğe örnektir.
Devletin ve Irak toplumunun kemiklerini kemiren mezhepçi paylaşımları önceki seçimler somutlaştırmıştı. Mezhepçilik Iraklıların birliğini parçaladıysa ve aralarında nefret oluşturduysa geçmiş yılların yanlışlarından sonra bu minval üzere nasıl kalırsınız? Sizler 'vatanseverliği' sadece sözlerinizde ve açıklamalarınızda biliyorsunuz ancak vatanseverlik sizden çok uzak. Vatanseverlik mezhep, din, millet ve ırktan uzakta bütün Iraklıları bir araya getiren ortak bir kimliktir. Vatanseverlik kimliği Iraklıları bölgesel bütün taraflardan uzaklaştıracaktır. Fakat bugün siyasi çalışmaya katılan bütün taraflarda bunu göremiyoruz.
Iraklıların yüce çıkarı için iktidara gelmek amacıyla koalisyon kuran veya çekişen bu kimselere halk adına konuştuklarında onları bir kez daha aldatmamalarını tavsiye ediyoruz. Zıtlıklarından kurtularak kendilerine ve halklarının evlatlarına dürüst olmalılar.
Irak bugün yeni bir stratejiye muhtaç. Bu stratejiyi yüzlerce kez tekrarlıyoruz: Ulusal meşru bir projenin başlatılması. Bu proje devlet ile toplum arasındaki sosyal bir sözleşme mesabesindedir. Partiler yasası ve seçim kanununun çıkarılmasıyla partili hayat yeniden gözden geçirilmeli ve anayasada Iraklıları felakete götüren bütün maddeler değiştirilmeli. Milis güçler feshedilmeli, silahlar alınmalı ve işlenen bütün suçlar soruşturulmalı. Verilen ifadeler televizyon ekranlarında gösterilmeli ve Irak ceza hukuku güçlü şekilde uygulanmalı.
Genel seçimler partiler ve listeler temelinde değil, şahıslar temelinde yapılmalı. Ordu ve bütün silahlı güçlerdeki siyasî kimlikler yasaklanmalı. Bütün suçluların ve katillerin muhasebesi ve dürüstlük kurumu yasası etkinleştirilmeli. Partilerin tüzüğünden ve mezhepçi paylaşımdan uzak durarak uygun mevkilere uygun isimler seçilmeli. Irak ulusal yolda adımlar attığı takdirde demokrasi, siyasî ve ekonomik açıdan parlayacak ve büyük bir konumu olacaktır. Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi El Beyan, Iraklı tarihçi, 12 Ağustos 2009
Kaynak: Zaman