İhvan'daki çatlak cemaati tehdit ediyor

Mısır’da Müslüman Kardeşler kendi içinde bölünüyor. Sadece 7 gün içinde alınan iç darbeler, cemaatin geleceğinde fırtınalar estirebilir. Bu fırtına, 88 yıllık tarihi olan cemaati küçük bir varlığa ya da zayıf güçsüz bir grup haline getirebilir. 

Ülke içi ve ülke dışındaki farklı bürolardan yönetilmeye başlanan Müslüman Kardeşler’in aldığı en ağır darbe, geçtiğimiz hafta yaşandı. Cemaat içindeki krizin tırmanmasının ardından peş peşe yaşanan bölünmeler cemaati iki gruba ayırdı.“Gelenekçiler“ önderliğinde bir Senato Müslüman Kardeşler’in beyni olarak tanınan eski lider Muhammed Bedi’nin hapse girmesinin ardından kendisine vekaleten göreve gelen Mahmud İzzet ve Müslüman Kardeşler Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin önderliğinde kuruldu. Yurt dışında İhvan’ı temsil eden grubun sorumlusu Muhammed Abdurrahman da onlara destek veriyor. 

“Yenilikçiler“ olarak adlandırılan ikinci gruba ise Muhammed Kamil önderlik ediyor. Kamil, Mısır’ın gençleri tarafından da rehber olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla Mısırlı gençlerin büyük kısmı ve yenilikçiler grubunun liderleri Muhammed Kamil ile işbirliği içinde. Grubun basın koordinatörlüğünü de cemaatin eski sözcüsü Muhammed Muntasır üstlenmiş durumda.

CEMAATİN ÇALIŞMA SİSTEMİNE DARBE

Müslüman Kardeşler Sözcüsü Talat Fehmi, cemaatin içindeki gruplaşmalara cemaatten çözüm talepleri geldiğini belirtti. Sözcü, bu gruplaşmaların cemaati intihara sürüklediğini ve tamamıyla dağılmaya götürdüğünü vurguladı.  Müslüman Kardeşler liderlerinin de bu duruma engel olmadığını kaydeden sözcü, olanları cemaatin meşruiyetine ve kurumsallığına yine cemaatin içinden vurulan bir darbe olarak niteledi. 

Müslüman Kardeşler Sözcüsü, cemaatin içindeki krizin yeni doğmadığını vurguladı. Krizin 2014 yılında rehberlik bürosunun 8 üyesinden 6’sının büro dışından tayin edilmesiyle patlak verdiğini belirtti. 

MÜSLÜMAN KARDEŞLER BÜROSUNDAN DIŞARIDAKİ MISIRLILAR ÇÖZÜMÜ 

2014 yılında Muhammed Kemal liderliğindeki Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi, İhvan Yüksek İdare Komitesi’ni kurdu ve yönetimini geçici olarak devraldı. 

Darbenin ardından Mısır’dan kaçmak zorunda kalan eski tecrübeli yöneticilerine bağlı “İhvan’ın yönetim bürosu“ olarak adlandırılan bu yeni oluşumun başına İhvan Şura Meclisi üyelerinden Ahmed Abdurrahman getirildi. Böylece biri Mısır’ın içinde diğeri yurt dışında iki yönetim kadrosu ortaya çıktı. 

Mısır’ın içindeki İhvan Yüksek İdare Komitesi’nde yer alan ve Müslüman Kardeşler Genel Rehberliğine vekalet eden Mahmut İzzet ve senato ekipleri, Mısır dışındaki İhvan yönetimi bürosunu fesheden bir karar çıkardı. 

DEVRİM HAREKETİNE DESTEĞİN KESİLDİĞİ İDDİALARI 

Feshedilen yönetim kadrosunun başında bulunan Ahmet Abdurrahman, İhvan bürosunun yurt dışındaki Mısırlıları reddetmesine tepki göstererek, büronun yetkilerini aştığını iddia etti. 

Abdurrahman, kararı reddettiklerini söyleyerek, Mısır’daki yönetim kadrosunun, hem yurt içi hem de yurt dışındaki idareyi tek başına ele almayı planladığını ifade etti. Ayrıca bu grubun devrim hareketlerine destek vermeyi kestiğini öne sürdü ve ekledi  “Biz üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz, devrimi yüzüstü bırakanlar bizi engelleyemez. Bu keyfi karar, bize asla engel olamaz. Geri adım atmayacağız.” 

Mısır’ın dışındaki yönetim kadrosunun başında bulunan Abdurrahman, büro yöneticilerinden Muhammed Meşlavi, Abdulhafız Savy, Eymen Abdulğany ve Tahir Abdulmuhsin’in cemaate muhalif bir müessesede çalışmak istemedikleri için istifa ettiklerini kaydetti. 

İHVAN’DAKİ ÇATIŞMANIN SEBEBİ 

Mısırlı İslami hareketler uzmanı araştırmacı yazar Mahir Farghali, "AlArabiya.net"e yaptığı açıklamada, İhvan’da yaşanan iç çatışmaların sebeplerini irdeledi. Mısırlı uzman, çatışmanın fikir ayrılıkları ve Mısır’ın mevcut yönetimi sebebiyle ortaya çıkan farklı bakış açılarından kaynaklandığını ifade etti. Açıklamada, çatışmaların bir diğer sebebinin ise, cemaatin katılaşmış ideolojisi ve hareketsiz örgütsel yapısından kaynaklandığı ifade edildi. 

ÖRGÜT İÇİNDEKİ GİZLİ ÖRGÜT 

Farghali, Müslüman Kardeşler cemaatini içeriden yöneten güçlü bir isim olduğunu belirtti. Muhammed Kamil tarafından kurulan gizli bir örgüt olduğunu ve Kamil’in örgütün en önemli ismi olduğunu iddia eden uzman,  bu örgütün cemaatin içindeki devrim ve düşünce çerçevesini değiştirdiği ve gençlerin desteğini aldığını bildirdi. 

ULUSLARARASI ETKİLER VE PARA 

Yazara göre mevcut çatışmalar cemaatin geleceğini tehdit ediyor. Siyaset bilimciler cemaatin geleceği için iki yol öngörüyor. Birincisi, Yusuf El-Karadavi öncüğünde ihtilafları giderecek bir arabuluculuk. Eğer bu yol başarısızlıkla sonuçlanırsa, çatışmalara dışarıdan finanse edilen para ve uluslararası etkilerin kesilmesi gerekiyor. Böylece cemaatin tekrar eskisi gibi birlik içinde olacağı tahmin ediliyor. 

Mısırlı araştırmacı yazar Farghali, Müslüman Kardeşler’in içindeki bu husumetin çözüme kavuşsa dahi kurbanlar vereceği ve değişim çağrısı yapan liderlerin de bu kurbanların içinde yer alacağını ekledi. 

Kaynak: El Arabiya
Dünya Bülteni için tercüme eden: Merve Gök