Hamas istihbaratçıların düşüş ve yükselişinde rol oynuyor. Daha doğrusu Hamas'ın rolü ve etkinliğini anlayabilmek için istihbarat dünyasındaki tesirine bakmak icap eder. Bu bağlamda, Gazze saldırısı sonrasında Ürdün istihbaratında bir deprem yaşandı. Ürdün yönetimi 1999 yılında Halit Meşal ve üç üst düzey arkadaşını, Ürdün'den kovmuştu. Onlar da daha sonra birer ikişer Şam'a yerleşmişlerdi. Kovulmalarından yaklaşık 9-10 yıl sonra Ürdün Muhaberatı Başkanı General Muhammed Zehebi, Amman'da Muhammed Nezzal'i ağırlamış ve onunla uzun bir görüşme yapmıştı. Ağustos 2008 tarihinde gerçekleşen bu görüşme Ürdün yönetiminin yeniden Hamas'a bir açılımı ve yeni bir sayfa açması olarak değerlendirildi. Ama arkası gelmedi, kesildi. 2008'i, 2009'a devrettiğimiz günlerde Jerusalem Post gazetesinin internet sitesi, 2005 yılında postuna oturan Muhammed Zehebi'nin Kral Abdullah II'nin hizmette gösterdiği üstün gayret ve fedakarlıktan dolayı şükranlarıyla birlikte görevine veda ettiğini duyurdu. Acaba bu sürpriz gelişme nasıl değerlendirilmeliydi?
Generalin en önemli özelliği veya uluslar arası ilişkiler açısından sayılabilecek günahı Muhammed Nezzal'la görüşmesinden ibaret görünüyor. Öyleyse Hamas'ın cezalandırıldığı bir ortamda Hamas'ın siyasi simalarıyla görüşmesinden dolayı General Zehebi de cezalandırılmalı ve bu görüşmenin veya açılımın bedelini ödemeliydi. Zira yerine getirilen veya onun postuyla mükafatlandırılan yeni istihbarat başkanının (General Muhammed Rathan Rakkad) özelliği ise tam tersine İslami kesimlere olan sert ve esnemez tutumuydu. Galiba Hamas'a açılmak pahalıya patlamış ve Zehebi'nin kellesine mal olmuştu.
*
Hamas'la münasebet tesis etmek veya açılımlar gerçekleştirmek düşüşe neden olurken Hamas'a karşı sert ve hasmane tutumlar ise saltanat ve iktidar yolunu açıyor. Hamas'a karşı olumsuz tavır almak daha üst makamlara terfiler için siyasi rezerv olarak görülüyor. İkinci istihbaratçı bu alamda düşen Zehebi'nin tam zıttı bir çizgiyi temsil ediyor. Gazze ile dünya arasında tek diplomasi bağlantısını sağlayan Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Ömer Süleyman Hamas'nı düşüşünü kolaylaştırarak ve sağlayarak Mübarek'in koltuğuna kurulmak ve oturmak istiyor. Ömer Süleyman tevris ( veraset yoluyla babasının yerine geçme) veya Suzan'ın adayı olarak görülen Cemal Mübarek'in görünmez rakibi. Hem Cemal hem Süleyman bu rekabette koltuğa daha yaklaşabilmek için hiçbir cambazlığı esirgemiyorlar. Koltuğa ulaşabilmek için hiçbir hizmetten kaçınmıyor ve geri durmuyorlar. Belki de bunun için oğlunun iktidar yolunda güçlenmesi için Mübarek, Cemal'in hatırına, huzurunda Tzipi Livni'nin Hamas'a atıp tutmasına müsaade ediyor, izin veriyor. Bu uğurda Arapların ve Müslümanların lanetini kazanmayı da umursamıyor, göze alabiliyor. Ömer Süleyman da yarışta geri kalmamak için saha hizmeti sunuyor. Suzan Mübarek'in oğlu Cemal adına ağırlığını koyuncaya kadar Mübarek'in veliahtı olarak Süleyman görülüyordu. Suzan Mübarek'in Cemal'den yana ağırlığını koymasından sonra Cemal ile Ömer Süleyman boşalmayı bekleyen koltuk için yarışa girdiler ve rakip oldular.
*
Bu rekabette şansını artırmanın yolu, Hamas'ı tasfiye sürecinde 'dünyanın efendilerine' yaranmak ve katkı sunmaktan geçiyor. 'Başkanlık için güven mektubu sunmak' yazısında Yasir Zeatire, Ömer Süleyman'ın bu uğurda yaptığı hizmetlerin dökümünü yapıyor, tadat ediyor, sayıp döküyor. Siz buna kirli çamaşırlarını ortaya sermek de diyebilirsiniz. Bu Süleyman bizim 28 Şubat Süleyman'ını bile sollamış durumda. İktidar yolunda ve uğrunda yaptıklarından bir demet:
*Yaser Arafat'ın zehirlenerek öldürülmesini kolaylaştırmak ve akabinde İsrail ve ABD'nin tercihi olan Mahmut Abbas (Ebu Mazin)'ı halef olarak ayarlamak ve tensibini sağlamak.
* Irak işgalinde işbirliği yapmak ve işgali kolaylaştıracak mekanizmaları harekete geçirme. Direnişçileri birbirine düşürme ve direnişi zayıflatma. İşgalcinin meşruiyetini sağlamak için gerekli tertibatı sağlamak.
*Halit Meşal ve Muhammed Nasır'a yönelik tehditler savurmak.
Tzipi Livni ve Ehud Barak, 27 Aralık tarihinden itibaren döktükleri Filistinli kanı üzerinden 10 Şubat seçimlerine hazırlanırken Ömer Süleyman da Şerif Hüseyin'den 90 yıl sonra Gazze'yi satarak Mübarek'in halefi olma yolunda bir adım daha ilerlemek istiyor. Bu yolda yaptıkları, büyük ödül veya saltanat ödülünü kapmak için geçiş köprüsü olacak…