David Kimche gölgeler dünyasından sırlar dünyasına intikal etti. Ardında birçok sorular bıraktı ve gitti. Kendisini, istihbarat ve diplomasi dünyası yakından tanıyordu. İsmi İran-Kontra skandalı ile birlikte anılanlardandı. Bir ziyareti, Türkiye’de de fırtınalar kopmasına neden olmuştu. Arslan Bulut gibi yazarlar, Ankara Belediye Başkanı Melin Gökçek’i, David Kimche’yi davet etmesinden dolayı tefe koymuşlardı. Türkiye’yi stratejik anlamda köprü ülke olarak görüyor ve azami olarak bundan ülkesi adına yararlanmak istiyordu. Moşe Katsav gibi İsrail’in Türkiye üzerinden ılımlı İslam’a ihtiyaç duyduğunu ifade etmiş ve buna inanmıştır. Bu hususta geçmişte ‘Katsav`ın İslama hizmeti!’ başlıklı makalemde şunları yazmışım:
“İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav ilginç bir şahsiyet. Birkaç defa Türk basınını İsrail`e davet ederek özel demeçler verdi. Bunlardan birisinde beş büyük Türk gazetesinin mensuplarıyla bir araya gelmişti. Bunlardan birisi de Milliyet Dış Haberler Müdürü Kadri Gürsel idi. Kadri Gürsel notlarında ilginç bir tezada işaret etmişti. Buna göre Moşe Katsav, `Milli Görüş gömleğimizi çıkarıp attık ve İslamcı parti değiliz` diyen AKP`nin ısrarla İslamcı bir parti olduğunu ileri sürüyordu.AKP`nin İslami kimliğine ihtiyacı olduğu gün gibi aşikardı. Aslında amacı AKP`yi İslamcı yaparak veya addederek İslamcıların nazarında meşruiyet sağlamaktı. İslamı kullanmak için dost İslamcılara ihtiyacı vardı bunu da kendisine göre AKP`nin şahsiyetinde buluyordu. Kadri Gürsel de bu tezada işaret ederek; `AKP İsrail`e yaklaştıkça İslamcılığından sıyrılıyor, soyunuyor ve soyutlanıyor. Halbuki tam tezat bir şekilde İsrail`in alaca İslami partnerlere ihtiyacı vardı. AKP`de bu potansiyeli görüyordu` mealinde yazmıştı (http://www.yeniasya.com.tr//2006/06/08/yazarlar/mozcan.htm).”
*
Moşe Katsav gibi Kimche de ılımlı İslam düşkünüydü ve Ali Cura, Kimche’nin ziyaretiyle ilgili Milli Gazete’deki haberinde şu hususlara temas ediyordu: ”Glocal Forum`un Yönetim Kurulu Başkanı İsrailli David Kimche`den Türkiye`ye ılımlı İslam övgüsü. Türkiye`nin medeniyetler buluşması için önemli bir konuma sahip olduğuna dikkat çeken Kimche, `Türkiye ılımlı İslam konusunda en hayranlık duyulan ülkelerden bir tanesidir, medeniyetler buluşması hususunda mükemmel bir köprü olabilir` dedi. Mossad`ın ikinci adamı olarak bilinen Glocal Forum Yönetim Kurulu Başkanı David Kimche konferansın açılış konuşmasını yaptı. Glokalizasyon forumunun ana temasının medeniyetler buluşması olduğunu vurgulayan Kimche, bu ifadenin batıda kullanılan medeniyetler çatışması yerine daha sıklıkla kullanılması gerektiğini belirtti. Çatışma ifadesinin negatif, buluşma ifadesinin ise olumlu, umut verici çağrı akla getirdiğini dile getiren Kimche, `Türkiye bulunduğu nokta itibari ile medeniyetler buluşması için önemlidir. Türkiye ılımlı İslam konusunda en hayranlık duyulan ülkelerden bir tanesidir. Türkiye batıya açık bir ülkedir. Bu açıdan medeniyetler buluşması hususunda mükemmel bir köprü olabilir` diye konuştu…”
*
1948 yılında İngiltere’den İsrail’e göç eden Kimche 1980 yılına kadar MOSSAD’da görev yapar ve başkan yardımcılığına kadar yükselir ve bu arada üstü Yitzhak Hofi ile çekişir. 1982 Beyrut işgalinin ve bilahare çekilmenin de mimarlarındandır. 1985-87 arasında gerçekleşen İran-Kontra skandalının da elebaşları arasındadır. MOSSAD namına, Sri Lanka’da Sinhal çoğunluk ile Tamiller arasındaki savaşta kritik bir rol oynamış ve bilahare Sri Lanka ile İsrail arasında diplomatik ilişki kurulmasına önayak olmuştur. Bu noktada Türk-Kürt denklemi ve İsrail’in bu alandaki çalışmaları da hatıra getirilebilir.
Birçok İsrailli liderin yaptığını yapmamış ve geride hatırat bırakmamıştır. Tel Aviv ve Bar-Ilan üniversitelerinde ders de vermiştir. Kimche iki haftada bir de olsa muntazaman Post’ta köşe yazıları yazmış ve hem Filistin hem de İsrail tarafında kendi zaviyesinden aşırı uçlara temas etmiştir. Roman tarzı bazı eserler de kaleme almıştır.
*
Kürt meselesiyle de erken dönemlerde ilgilenen MOSSAD ajanlarındandır. Genel anlamda MOSSAD efsanesini yaşatan insanlardandı.
Lübnan'da İngilizce olarak yayımlanan The Daily Star gazetesinin 04 Ağustos 2004 tarihli sayısında, Kamran Karadaği imzasıyla yayınlanan yazıda aynen şöyle deniliyor: "Kürt-İsrail temaslarının tarihi iyi belgelenmiştir. 1960'ların ortalarında direk Kürt liderlerle ilişkiler, İsrail'in Orta Doğu adamı, eski MOSSAD yetkilisi David Kimche tarafından kurulmuştur. 1997 yılında Kimche ile yaptığım ve Londra merkezli El Hayat gazetesi tarafından yayımlanan röportajda Kimche, temaslar kurulduğunda, İsrail Başbakanı Levi Eşkol'un Arap dünyasındaki etnik azınlıklarla ilişkiler kurma yönünde 'stratejik karar' aldığını açıkladı. Kimche Kürt lider Mustafa Barzani ile görüştü ve bunun hemen ardından İsrail Kürtlere yardım yollamaya başladı.”
Evet, kısaca gölgeler dünyasının adamı sırlar dünyasına yuvarlandı…