Ortadoğu

Gazze'ye 3 ay aradan sonra ilk yardım konvoyu ulaştı

İsrail tarafından uygulanan abluka ve işgaller nedeniyle habere kente dönen Gazze'ye ulaşamayan yardımlar 3 ay aradan sonra ilk kez ulaştı. Öte yandan BM yardım şefinin açıklamasına göre ulaşan yardımlar okyanusta bir damla kadar bile değil.

İsrail ve Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamalara göre, İsrail’in yaklaşık üç ay süren tam ablukasının ardından ilk kez yardım taşıyan tırlar Gazze’ye giriş yaptı. İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı, Gazze'ye yardımları koordine eden birim, beş yardım tırının Karem Abu Salem (İbranice adıyla Kerem Shalom) Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye ulaştığını bildirdi.

Bu tırların içinde bebek maması da dahil olmak üzere temel insani yardım malzemeleri bulunduğu belirtildi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: “YETERLİ DEĞİL”

Birleşmiş Milletler yetkilileri, tırların geçişini “memnuniyet verici bir gelişme” olarak nitelendirdi. Ancak açıklamada, bu miktarın mevcut insani kriz karşısında yetersiz olduğu vurgulandı. Geçtiğimiz hafta yapılan gıda güvenliği değerlendirmelerinde bölgede kıtlık tehlikesi olduğu belirtilmişti.

“YARIN SABAHTAN İTİBAREN DAHA FAZLA YARDIM GİRİŞİ OLMALI”

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Başkanı Tom Fletcher, yardım geçişiyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, dokuz tırımız Kerem Shalom (Karem Abu Salem) geçişinden geçerek Gazze’ye ulaştı. Ancak bu, acilen ihtiyaç duyulan yardımlar karşısında okyanusta bir damla. Yarın sabah itibarıyla çok daha fazla yardımın geçişine izin verilmesi gerekiyor.”

YARDIM TIRLARINA YAĞMA RİSKİ

Fletcher ayrıca, Gazze’deki şiddetli açlık nedeniyle yardım taşıyan araçların yağmalanması riskinin yüksek olduğunu belirtti. Yardım miktarının hâlen ciddi şekilde sınırlı olduğunu vurgulayan Fletcher, şöyle devam etti:

“Gazze’ye şu an sınırlı miktarda girişine izin verilen yardım, sivil halka engelsiz erişim sağlanmadıkça bu krizi çözemez.”

BÖLGEDE AÇLIK SEVİYESİ KRİTİK NOKTADA

Gazze’deki insani durumun giderek kötüleştiği, özellikle gıda, temiz su ve tıbbi malzeme eksikliğinin had safhaya ulaştığı ifade ediliyor. Uzmanlar, bölgede milyonlarca insanın şiddetli yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya olduğunu bildiriyor. Yardım geçişinin başlaması uluslararası kamuoyunda umut uyandırsa da, uzmanlara göre kalıcı çözüm için yardım akışının kesintisiz sürmesi gerekiyor.