Gazze sınavı bitmedi

Hepimiz bir sınavdan geçtik. 'Sözün bittiği yer'de yaşanan insanlık ayıbı karşısında kimin nerede,  hangi tarafta durduğunu ortaya çıkaran bir sınav verildi. Ne yazık ki dünya sistemi Gazze önünde çöktü. Ahlaken ve vicdanen çöken bir sistemin adına ister güç dengesi, ister dünya sistemi ister real politik denilsin Hiçbir mazereti olamaz ve kaybetmesi de  kaçınılmazdır. Gazze'de insanlık enkaz altında kaldı. Gazze, Ortadoğu'ya uygarlık, insan hakları, demokrasi getirmeyi vaat eden Amerika'nın ve yaslandığı değerlerin çöktüğü yer oldu.

İsrail'in Gazze'deki katliam harekatı başladığı saatlerden itibaren Dünya Bülteni olarak olup bitenleri en aktif biçimde takip etmeye çalıştık. İmkanlarımız ölçüsünde gerek diplomatik boyutunu gerekse savaşın seyri ve olayın insani boyutlarını tüm ayrıntılarıyla vermeye çalıştık.. Yoğun enformasyon kirliliğinin arkasında gizlenmeye çalışılan gerçekleri, yaşanan insani felaketin boyutlarını haber merkezindeki editör arkadaşlarımızın yoğun çabalarıyla aktarmaya çalıştık. Bu haber akışını hem İngilizce hem de Arapça sitelerimizde de tüm dünyaya duyurduk.

Haber yapmak, gerçekleri olduğu gibi aktarmak önceliğimiz. Türkiye'de resmi ağızlarda dillendirilen Türk askerinin barış gücü olarak gönderilmesi düşüncesine özellikle Hamas'ın nasıl yaklaştığı önemliydi. Tartışmaların sıcak ortamında Türk medyasında ilk olarak Dünya Bülteni Hamas yetkilisine ulaşarak barış gücü konusunda ne düşündüklerini okuyucularımıza duyurmayı başardı. . Bu yayınımızdan  sonradır ki durumun hiç de bize aksettirildiği gibi olmadığı ortaya çıkmış oldu. Nitekim gerçekleştirilen bu habercilik etkisini göstererek farklı haber kanallarında da kullanıldı.

Aynı yaklaşımla İsrail tarafının tavrını da birinci elden Dünya Bülteni sayesinde öğrendi Türkiye. İsrail Dışişleri  yetkilisinin  sitemize yaptığı açıklama da İsrail'in Türkiye'ye bakışını, adeta aba altından sopa göstererek diplomatik dille yapılan tehdidi aktardık. Bu önemli gazetecilik başarısını editör arkadaşlarımızdan Furkan Torlak'ın çabasıyla gerçekleştirdik. Barış gücü konusunda belki de Türk medyasında ilk kez olarak, bu planın Amerika'da hangi think tank kuruluşunda dile getirilerek servise sunulduğunu yine Dünya  Bülteni'nin Washington temsilcisi Süreyya Seyyahoğlu'nun haber-analizinde açıklandı.

Yaşanan kriz maalesef sona ermiş değil. Ancak zalimlere sadece kızmak yerine muhtemel senaryolara ışık tutacak haber ve analizlerle gelişmelerin arka planını sunma konusundaki çabalarımız devam edecek. Bu saldırının toz dumanı arkasında gerçekte neler olup bittiğini, nelerin yapılmak istendiğini aktarmaya çalışmak her şeyden önce bir vicdan borcu. Dünya Bülteni bu süreçte Güneyasya'dan Ortaasya'ya, Brüksel'den Kahire'ye , Tahrandan Washinton'a kadar önemli merkezlerdeki temsilcileriyle bu olayın dünyanın vicdanını nasıl harekete geçirdiğini, Müslümanların evrensel tepkisini, dini dili farklı da olsa insan olmanın sorumluluğunu duyan yüz binlerin nasıl yürüyüşe geçtiğini anında aktararak okuyucularımızla paylaştık.

Bu tür olaylar bir medya organı için sınav zamanlarıdır. Dünya Bülteni bu süreçte  özel  haberler üreterek iyi bir sınav verdiğini, dünya ölçeğinde habercilik yapma kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir. Bu süreçte yazı işleri müdürümüz Ahmet Sezer ve editör arkadaşların zaman kavramını hiçe sayarak yaptıkları fedakarlığın katkısı büyüktür.

Bir daha 'başka Gazze'lerin yaşanmaması için enformatik kirliliğe karşı gerçek haberin, bilgiye ulaşmak ilk şart. Bu şartı hakkıyla yerine getirme çabamız sürecek.