GAP'ı hatırlamak

Kürt açılımının sonuçları şimdiden alınmaya başladı:    Hükümet, GAP'ı hatırladı!
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İşsizlik Fonu'ndan GAP ve DAP'a ayırılan 3 milyar liranın açılımın ekonomik ayağı sayılabileceğini açıkladı.
Bakan Yılmaz, "Bölgenin sorununu çözmek için kültürel ve sosyal düzenlemelerden daha önemlisi, alınacak ekonomik önlemlerdir' diye konuşmuş. Cevdet Yılmaz, daha çok fabrika ve sulama isteyen Baykal'a da yanıt veriyor:
"Sayın Baykal, 'Son 3 yılda GAP'ta hangi ihaleyi yaptın? Sulamayı artır 3-5 kat gelir artar' diyor. Kesinlikle yanlış biliyor. Son bir yılda bölgede yaptığımız arazi toplulaştırması bir milyon hektar. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılanın toplamı kadar. Ana kanaletlerin tamamı ihaleye çıktı. Sulamaya büyük önem veriyoruz. 240 bin hektar alan sulanıyor. Bu ihalelerin ardından sulanabilir alan 1 milyon 60 hektara çıkacak."
GAP, 1970-80'li yılların en büyük siyasi sevdasıydı.
Demirel ve Özal arasında, "GAP'ı gaptırmam" savaşları yaşanmıştı.
Ecevit ise, Güneydoğu'ya 'toprak reformu' vaat etmişti.
"Toprak işleyenin su kullananın" sloganı parti programına girmişti.
1970'lerin solu Güneydoğu'daki feodal düzenin ve bölgesel azgelişmişliğin 'sorunların anası' olduğunu düşünürdü. Doğu Mitingleri'yle sorunun ekonomik ve sosyal yönleri dile getirilmeye başlandı. İsmail Beşikçi (Sarı Hoca), Kürtlerin dil ve kimlik sorunları üzerine akademik çalışmalar yaptığı için üniversiteden atıldı, 1980-90'lı yılları cezaevinde geçirdi.
Kürt açılımıyla, Türkiye 1990'lar boyunca şiddet üreten sorunu siyasi olarak çözmeye çalışırken, bölgeyi sosyoekonomik yönden de geliştirmeye çalışıyor.
Cevdet Yılmaz, GAP'a ve DAP'a sağlanan 3 milyar TL'den söz etmiş.
PKK'nın başlattığı çatışmaların Türkiye'ye çeyrek asırda kaybettirdiği kaynağın 300 milyar doların altında olmadığı dikkate alınırsa, 3 milyar TL'nin ne ifade ettiği anlaşılabilir.
Kürt açılımıyla barış sağlanırsa, milyarlarca dolar yatırımlara ve kalkınmaya gidecek. Silaha giden kaynaklar eğitim ve sağlığa, istihdama yönlendirilecek. Genç nüfusun dağa çıkmasının nedenlerinden biri olan işsizlik önlenecek.
ABD işgalinin son bulması ve bölgedeki normalleşme sonrası sadece Kuzey Irak, Suriye'ye yönelik ticaret hacminin 5 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Bu rakamın birkaç yılda beşe katlanması söz konusu.
Demokratik çözümleri tartıştığımız için, GAP'ı, DAP'ı, tarımı, turizmi, ihracatı konuşabiliyoruz.
Güneydoğu insanının makus talihi değişiyor.
Silahların susmasının ne anlama geldiğini, çözüme direnen muhalefetten daha iyi anlıyor Kürtler.
Tunceli'de Skorsky'lerin gölgesinde nehirde yüzen yurttaşlarımızın insanca yaşamaktan başka özlemi ne olabilir ki? Ölmeden, öldürülmeden yaşamak. Bu isteğe kimse karşı duramaz!

Kaynak: Milliyet