GALERİ HABER

Sovyet sonrası ülkeleri terk edenlerde kimlik değişimi

2020'de İngiliz Calvert 22 Vakfı, The Calvert Journal ile birlikte Doğu Avrupa, Balkanlar, Rusya ve Orta Asya ülkelerinin çağdaş fotoğrafçılığına adanmış bir Yeni Doğu Fotoğraf Ödülü yarışması düzenledi. Fotoğrafçılar, olağanüstü bir dünya görüşünü ortaya çıkaran eserler sundu.

Polonyalı fotoğrafçı Tomasz Liboska çalışmalarında insanların toplumda nasıl var olduğunu bulmaya çalışıyor. Fotoğraflarının çoğu, Polonya'nın en büyük sanayi bölgesi olan Yukarı Silezya'da çekildi. II.Dünya Savaşı'ndan sonra, komünist dönemde bölge yerel bir Eldorado'ya dönüştü: on binlerce insan orada iş ve daha iyi bir yaşam bulmayı umuyordu. Ancak sosyalist ekonomi, Yukarı Silezya için ilk başta kimsenin dikkat etmediği bir saatli bomba haline geldi. Komünizm çöktüğünde ve Polonya serbest piyasa ekonomisi haline geldiğinde, sonuçlardan en çok bölge zarar gördü. Birçok kömür madeni ve metalurji tesisi kapandı ve yerel halk işsizlik ve beklenti eksikliği ile karşı karşıya. Fotoğrafta Liboska, sanayi bölgesinde komünist dönemden kalma birkaç sigara bacasından birinin önünde bir adamı görüntüledi. Fotoğraf: Tomasz Liboska / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020

Fotoğraf: Tomasz Liboska / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Bu fotoğraf, bungee sallanan kaygısız bir genci göstermektedir. Eylemin endüstriyel bir bölgede gerçekleştiği gerçeği, arka planda neredeyse zamanla çökmüş olan uzun ve yüksek tipik bir çitle kanıtlanmaktadır.

Fotoğraf: Hassan Kurbanbaev / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Taşkent'ten Hassan Kurbanayev, Özbekistan'ın kimliğiyle ilgili soruları yanıtlamaya ve modern kültürel manzaranın potansiyelini açığa çıkarmaya çalışıyor. Özellikle fotoğrafçı, kitle kültürü unsurlarını anavatanının günlük yaşamına benimseme eğilimini araştırıyor. Bu fotoğraf, Kurbanaev'in bahsettiklerinin bir örneğidir. Çerçevede, modaya uygun Prada kıyafeti ve yüksek topuklu ayakkabılar giyen bir kadın, ancak elinde ucuz bir sorgum süpürgesi var. Fotoğrafçı, bu tür resimlere küreselleşme sırasındaki ülke kimliğinin bir krizi diyor.

Fotoğraf: Hassan Kurbanbaev / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Burada Kurbanayev, halının üzerinde oturan, çay içen ve ulusal yemekler yiyen Özbek kadınlarını yakaladı. Bununla birlikte, kıyafetleri ulusal olandan çok farklı: Özbekler, geleneksel kostüm yerine Louis Vuitton'dan elbiseler giydiler. Ve yanlarında Apple'ın akıllı telefonları var.

Fotoğraf: Igor Elukov / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Igor Elukov, aslen Arkhangelsk bölgesinin kuzeyindeki küçük bir köyden gelen bir Rus görsel sanatçısıdır. Kariyerinin başında High North'un hayatını belgeledi ve 2016'da dikkatini sahneli fotoğrafçılığa çevirdi. Fotoğraf serisine, Tufan gibi doğaüstü olayları listeleyen 16. yüzyıl Alman resimli bir el yazması olan aynı adlı Augsburg Mucizeler Kitabı adını almıştır. Elukov, iş akışını "Amacım, sonuç üzerinde yalnızca kısmi kontrole izin veren bir teknoloji bulmaktı, böylece her resim unsurlar, manzara ve fauna ile uyum içinde çekildi," dedi.

Fotoğraf: Igor Elukov / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Fotoğrafçı, çalışmalarında gerçek nesnelerin ve mekanların görüntülerini kullanmaya çalıştı ve grafik yerine piroteknik elemanlar ve ışık enstalasyonları kullandı. Yani bu resimde - yanan bir gemi su üzerinde yüzüyor, bu yüzden doğal çevreye en yakın şekilde entegre oluyor.

Fotoğraf: Ilir Tsouko / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Ilir Tsouko Arnavutluk'ta doğdu ve Yunanistan'da büyüdü. Foto muhabiri ve belgesel yönetmenidir. Göç, sosyal sorunlar, adaletsizlik onu endişelendiren konulardır. Politik kararların toplumdaki durumu nasıl etkilediğini yansıtır. Böylece, Çernobil felaketi ve Doğu Ukrayna'daki savaş konusunu tek bir projeye dönüştürdü ve savaştan kaçanları yakalayıp güvensiz bölgelerde sona erdi.

Fotoğraf: Ilir Tsouko / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Tsuko'nun fotoğraf serisi, Çernobil tesislerinin çevresindeki köylere taşınmak zorunda kalan Donbass'tan insanlara adanmıştır. Fotoğraflar, savaş nedeniyle evlerini kaybeden Ukraynalıları gösteriyor. Devletten küçük ödemeler alsalar da, yine de tehlikeli koşullarda yaşamak zorundalar.

Fotoğraf: Agnieszka Sejud / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Agnieszka Sejud Polonya'da yaşıyor ve çalışıyor. Sanatsal pratiğinde kimlik, kişisel özgürlük ve sistemik baskı temalarını araştırıyor. Fotoğrafçının ana ilham kaynağı, günlük yaşam, rutini ve en iyinin hayalidir.

Fotoğraf: Agnieszka Sejud / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Yazar, kilisenin devletten ayrılmasına karşı çıkıyor, çünkü bu adım "huzursuzluk ve kafa karışıklığı yaratıyor". Ona göre Katolik Kilisesi ayrıcalıklı bir kurumdur - vergi ödemiyor, insanların zihninde geniş bir etkiye sahip ve anlatılmamış bir servete sahip. Fotoğrafçı, "Şimdiki zaman, kendinizi bulmanın zor olduğu, ancak hayatta zaten zayıf olan güvenlik ve güven duygusunu kaybetmenin kolay olduğu bir gerçek sonrası ve sahte haberler dünyasıdır" diyor.

Fotoğraf: Marina Istomina Rus kadın Marina Istomina'nın "Boğulma" döngüsünden çalışmaları, felaketlere yol açan insan müdahalesinin izlerinin medyadan silinmesine direnmenin bir yolu. Örneğin, büyük ölçekli orman yangınlarına. Irkutsk bölgesinin bir yerlisine göre, gazeteciler kasıtlı olarak memleketindeki ormanları yakmaktan sorumlu olan adamları örtbas ediyorlar. 2019'da Rusya'da 14 binden fazla orman yangını meydana geldi ve bunların beşte biri Sibirya ve Irkutsk bölgesine yayıldı. Istomina'nın fotoğraflarından biri, büyük bir ormanın fonunda karda oturan bir kızı gösteriyor.

Fotoğraf: Marina Istomina Istomina, bu tablonun fikrini "olağan erkek rollerini alt üst ederek" görünmez gücü dişiye aktardığı gerçeğiyle açıkladı. Fotoğrafçı, “Mantıklı olanı duygusal, dini olanı bilimsel, gerçek ve hayali olanla karşılaştırıyorum” diye ekledi.

Fotoğraf: János R Szabó / The New East fotoğraf ödülü 2020 János R. Szabó, Kuzeydoğu Macaristan'da küçük bir köy olan Kemer'de doğdu ve büyüdü. Burası, çalışmalarında önemli bir rol oynuyor: Küçük köylerin sakinleri genellikle bir fotoğrafçının merceğine düşüyor. Szabo, kırsal toplulukların bir zamanlar geleneksel yaşam tarzlarının giderek daha az unsurunu koruduğunu belirtiyor. Yazar, bu fotoğraflarda evleri Ereg-Tur Nehri boyunca bulunan köylüleri fotoğrafladı

Fotoğraf: János R Szabó / The New East fotoğraf ödülü 2020 Szabo, “Fotoğraflarda kendi deneyimlerimi, anılarımı ve çevreye ve vahşi hayata olan amatör ilgimi göstermek istedim” dedi. Ona göre bu görüntüler dizisi, nehir ile çevresinde yaşayan insanlar arasındaki bağı araştırıyor.

Fotoğraf: Lilith Matevosyan / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Lilith Matevosyan Tiflis'te doğdu. Çalışmaları, çocukluk ve aile arşivlerinden anılara dayanıyor - kız, kişisel tarih prizması aracılığıyla geçmişe dair bir belgesel inceleme yapmaya karar verdi. Dahası, sadece belirli bir ailenin tarihinden değil, aynı zamanda SSCB'nin çöküşünden sonra Kafkasya'da yaşayan insanların neslinden de bahsediyoruz.

Fotoğraf: Lilith Matevosyan / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Matevosyan, çalışmalarının anlamını "Amacım yeniden bağlanmaya çalışmak, kayıp kökleri bulmak ve şimdiki zamanı öğrenmek, geçmişe dair ipuçları aramak" diye açıklıyor. Göçmenlik konusunun sonunda kişisel hikayesinin ötesine geçmesine izin verdiğini söylüyor.

Fotoğraf: Alexey Vasiliev Alexey Vasiliev, sıcaklığın eksi 60 santigrat dereceye ulaşabildiği Rusya'nın en soğuk bölgesi olan Yakutya'da doğdu. Belki de bu yüzden eserlerinde Uzak Kuzey'deki insanların günlük yaşamları ve onların ulusal kimlikleri üzerine yoğunlaşıyor. Vasiliev, Yakutların sinematografi ile nasıl meşgul olduklarını gösterdi. Bölgede yılda 7-10 uzun metrajlı film çekiliyor ve oyuncuların çoğu daha önce bu alanda hiç çalışmamış.

Fotoğraf: Alexey Vasiliev Vasiliev, Yakutistan'da bir fotoğraf çekmek için saçma (Rus sinemasının standartlarına göre bile) paranın harcandığını belirtiyor. Ortalama olarak, bir filmin üretimi bir ila iki milyon rubleye mal oluyor. Fotoğrafçı, "Buna rağmen, Yakut film yapımcılarının önce Rusya'da ve sonra da dünyada izleyici kazanmak için iddialı planları var" diyor.

Fotoğraf: Justyna Górniak / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Polonyalı fotoğrafçı Justyna Górniak, Doğu Avrupa ve Balkanlar'da çalışıyor. Projelerinin sık sık bir teması, nüfusun zorla yeniden yerleştirilmesidir. Özellikle kadın, 2014'te yarımadanın Rusya'ya katılmasıyla Kırım'dan ayrılanların kaderiyle ilgileniyordu. 20 bin Kırım Tatarından bahsediyoruz. Küçük bir dini cemaat, Ukrayna'nın batısındaki Drohobych'e sığındı. Kimliklerini korumak için gelenek ve göreneklerini takip etmeye devam ediyorlar.

Fotoğraf: Justyna Górniak / Yeni Doğu fotoğraf ödülü 2020 Resimdeki kadın, cemaatin sakinlerinden biridir. Bu fotoğrafla Gurniak, sıradan insanların jeopolitik olaylar ve güç karşısında çaresizliğini göstermek istedi.