Dünden bugüne siyasilerin değişimini merak ediyor musunuz?
Alparslan Türkeş
1917’de Lefkoşa’da doğmuş, 1997’de Ankara’da vefat etmiştir. 1936'da Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olup 1938'de Harp Okulu'nu bitirmiştir. Milliyetçi çevreleri bir araya getirmek için 2 Mayıs 1963'te Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği'ni kurmuştur. 31 Mart 1965'te, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) girerek siyasi hayata atılmıştır. İlk defa 1965 Türkiye genel seçimlerinde CKMP'nin Ankara milletvekili olarak meclise girmiştir. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1985 yılına kadar tutuklu kalmıştır. 1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda siyasal yasağı kalkmıştır. Aynı yıl Milliyetçi Çalışma Partisi'ne girmiştir ve yapılan kongrede genel başkan seçilmiştir ve partisi 1991 Türkiye genel seçimlerinde Refah Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile seçim ittifakı yapmıştır. 1992 yılında 12 Eylül darbesiyle kapatılmış olan partilerin eski adlarını alması hakkında Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklikle MÇP'nin ismi de 1993 yılında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)olarak değiştirilmiştir.
Devlet Bahçeli
1948 yılında Osmaniye'de doğan Bahçeli, üniversite öğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisinde yapmıştır. Başlangıcından itibaren Ülkücü Hareket'in her kademesinde görevler üstlenerek Büyük Ülkü Davası'na hizmet etmiştir.
Fatma Şahin
1966 Gaziantep doğumludur. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya ve Metalürji Fakültesi’nden Kimya Mühendisi olarak mezun olmuştur. 2001 yılında Ak Parti Gaziantep İl Kurucu üyesi olmuş, 2002 seçimlerinde Gaziantep milletvekili seçilmiştir. 22. 23. ve 24. Dönem Gaziantep milletvekilliği görevinde bulunmuştur. 2007 yılında Ak Parti Kadın Kolları Genel Başkanlığı görevine seçilmiştir. 2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştur.
Kemal Kılıçdaroğlu
1948’de Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde doğan Kemal Kılıçdaroğlu, yükseköğrenimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde tamamlamıştır. 1991 yılında Bağ-Kur'a atanmış, genel müdürlük yapmıştır. 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne geçmiştir. Daha sonra kısa bir süre Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yapmıştır. 1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından "Yılın Bürokratı" seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, 1999'un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden emekli olmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem için yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleriyle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girmiştir. 2 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimlerinde de İstanbul’dan 23. dönem milletvekili seçilmiş ve Genel Başkanlığa adaylığını açıklayıncaya kadar CHP Grup Başkanvekilliği görevinde bulunmuştur. 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan Kurultayında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı seçilmiştir.
Meral Akşener
1956’da İzmit’te doğmuştur. 1979 ve 1982 yılları arasında öğretmen olarak çalışan Akşener, 1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi'nde araştırma görevlisi olmuş, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora ve yüksek lisans yapmıştır. 1995 yılında Doğru Yol Partisi (DYP) Kadın Kolları Başkanı olan Meral Akşener, ilk defa 1995 Türkiye genel seçimlerinde DYP Kocaeli milletvekili olarak meclise girmiştir. AKP’nin kuruluş aşamasında yer alan siyasetçi, daha sonra onlardan ayrılarak MHP’ye geçmiştir. Akşener 2017 yılında İyi Parti’yi kurmuştur.
Muhsin Yazıcıoğlu
1954-2009 yılları arasında yaşamış Türk siyasetçisi, ülkücü liderdir. Şarkışla'da Genç Ülkücüler Hareketi'ne katıldıktan sonra 1972'de üniversite eğitimi için Ankara'da Ülkü Ocakları Genel Merkezi'nde görev yapmaya başlamıştır. 1980 yılına kadar Milliyetçi Hareket Partisi'nde Genel Başkan Müşavirliği görevinde bulunmuş, 12 Eylül 1980’den sonra MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası'nda yargılanarak 7,5 yıl cezaevinde kalmıştır. Cezaevinden çıktıktan sonra, cezaevindeki ülkücüler ve onların ailelerine yardım amacıyla kurulan Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı'nın başkanlığını yapmıştır. Yazıcıoğlu, 1987'de Milliyetçi Çalışma Partisi'ne (MÇP) girdi ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunmuştur.1991 Milletvekili Genel Seçimlerinde, Refah Partisi (RP), Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi'nin (IDP) oluşturduğu ittifak bünyesinde Sivas'tan milletvekili seçilerek meclise girmiştir. 1992 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte MÇP'den ayrılarak 1993’te Büyük Birlik Partisi’ni kurmuş ve bu partinin Genel Başkanlığına seçilmiştir. 25 Mart 2009’da içinde bulunduğu helikopter bilinmeyen bir sebepten dolayı düşmüş ve o kazada vefat etmiştir.
20 Temmuz 1938’de Antalya’da doğdu. Babasının adı Hüseyin Hilmi, annesinin adı Feride’dir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı. ABD Colombia ve Berkeley Üniversitelerinde iki yıl süreyle doktora sonrası çalışmalarına devam etti. Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu.
15(IV), 16(V), 18, 19, 20, 22. ve 23 Dönemlerde Antalya Milletvekili seçildi. Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanlığını yürüttü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliğine seçildi. 37. Hükümette Maliye Bakanlığı, 42. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığına seçildi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı görevinde bulundu.
Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Baykal, evli ve 2 çocuk babasıdır.
Erdal İnönü
İsmet İnönü’nün 1926 tarihinde Ankara'da doğan oğludur. 1947 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik-Matematik Bölümü'nden mezun olduktan sonra ABD’ye gitmiştir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından öğretim üyeliğini bırakarak siyasete atılmış, Sosyal Demokrasi Partisi'nin kurulmasında öncü olarak partinin genel başkanı olmuştur. SODEP ile Halkçı Parti'nin birleşmesinde de büyük rol oynamıştır. İki siyasi kuruluşun birleşmesinden sonra kurumun adı Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak belirlenmiş ve Erdal İnönü SHP'nin genel başkanlık makamına getirilmiştir. 1986 yılında yapılan ara seçimlerde İzmir'den milletvekili seçilerek T.B.M.M’ye girmiştir. 2007 tarihinde kan kanserinden yaşamını yitirene kadar parti genel başkanlığı, başbakan yardımcılığı, milletvekilliği, Dışişleri Bakanlığı gibi görevlerde bulunmuştur.
Bekir Bozdağ
1965’te Yozgat’ta doğmuştur. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Dinler Tarihi Bilim Dalında Yüksek Lisans yapmıştır. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiştir. 1999 seçimlerinde FP’den Akdağmadeni Belediye Başkan Adayı olan Bozdağ, FP Yozgat İl Yönetimi’ne seçilerek siyasi hayatına başlamıştır. İlk defa 2002 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Yozgat milletvekili olarak meclise girmiştir.
2013-2015 ve 2015-2017 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım tarafından kurulan hükûmetlerde Adalet Bakanlığı görevini sürdürmüştür. 2011-2013 ve 2017-2018 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan hükûmetlerde Başbakan Yardımcılığı görevini sürdürmüştür.
Berat Albayrak
1978’de İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra 2002 yılında New York'taki Pace Üniversitesi Lubin School of Business'te finans üzerine yüksek lisans yapmıştır. Doktorasını, Kadir Has Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümünde tamamladıktan sonra 7 Haziran 2015 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinden milletvekili olarak meclise girmiştir. 64. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na getirilmiş, 65. Hükümette bu görevine devam etmiştir. 66. Hükümette ise Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanmıştır.
Abdülhamit Gül
1977’de Gaziantep’te doğmuş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirmiştir. Lise yıllarından itibaren çeşitli sivil toplum örgütlerinin farklı kademelerinde görev alan Gül, AK Parti 4. Olağan Kongresinde MKYK Üyeliğine seçilmiş, 25, 26 ve 27. Dönemde Gaziantep Milletvekili seçilerek TBMM’de görev almıştır. Abdülhamit Gül, halen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi Adalet Bakanlığı görevini sürdürmektedir.
Zehra Zümrüt Selçuk
1979’da Ordu’da doğan Selçuk, dereceyle girdiği Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden yine dereceyle mezun olmuştur. 2000 yılında Michigan Üniversitesi’nde burslu olarak ekonomi doktorası yaparken alan değiştirerek Teksas Üniversitesi’nde işletme doktorasına başlamış, araştırma görevlisi olarak işletme ve muhasebe dersleri vermiştir. İyi derecede İngilizce bilen Selçuk, toplumsal cinsiyet, demografi, işgücü, çok boyutlu yoksulluk ölçümleri, eğitim ve inovasyon, bilgi performans sistemleri, bankacılık ve finans, kalkınma yardımları gibi çeşitli konularda sosyo-ekonomik veri tabanları, anketler ve raporlar hazırlamıştır. 10 Temmuz 2018’den beri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevini ifa etmektedir.
Murat Kurum
1976’da Ankara’da doğmuştur. Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun olup yüksek lisansını, Kentsel Dönüşüm alanında tamamlamıştır. İnşaat alanında faaliyet gösteren çeşitli özel sektör kuruluşlarında çalıştıktan sonra TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığında uzmanlığı, TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini ifa etmiştir. 10 Temmuz 2018’den beri yeni kabinenin ilk Çevre ve Şehircilik Bakanıdır.
Fatih Dönmez
1965 yılında Bilecik’te doğan Dönmez, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştur. Özel sektörde başladığı iş hayatını 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ'ta Etüt ve Proje Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği görevleriyle sürdürmüştür.2002'den itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirakler Daire Başkanlığında İştirakler Genel Koordinatörü olarak, İBB iştiraklerinin yönetim kurullarında başkan ve üye olarak görev yapan Dönmez, Türkiye Elektrik Sanayi Birliğinin (TESAB) kurucuları arasında yer almıştır. 2008'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurul üyeliğine atanmış, EPDK'nin üyesi olduğu Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliğinde (ERRA) 2008 ve 2010 Genel Kurullarında üye ülkelerin temsilcileri tarafından yönetim kurulu üyesi seçilmiştir. 24 Aralık 2015'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanmıştır. 2018'den bu yana Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi'nin ilk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini sürdürmektedir.
Süleyman Soylu
1969’da İstanbul’da doğan Soylu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olmuştur. Siyasi hayatına Doğru Yol Partisi Gençlik kollarında başlamıştır. DYP’nin 2007 genel seçimleri öncesinde ANAP ile birleşme çabaları esnasında Demokrat Parti (DP) ismini alan partinin genel başkanlığa seçilmiştir. Önceleri AKP hakkında ağır ithamlarda bulunmuştur ancak 2012 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle AKP’ye katılmıştır. 2015 yılı Türkiye Genel seçimlerinde meclise girmiş, getirildiği bakanlık görevlerini yerine getirmiştir. 10 Temmuz 2018’den beri T.C. İçişleri Bakanıdır.
Mehmet Kasapoğlu
1976’da İstanbul’da doğmuştur. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuş, aynı üniversitede mahalli idareler ve yerinden yönetim programında yüksek lisans yapmıştır. ABD, Palm Beach Atlantic Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamlayan Dr. Kasapoğlu, İstanbul Üniversitesi’nden yerel istihdam konusundaki çalışmasıyla doktora derecesi almıştır. 2009 yılında Başbakanlık Müşavirliği’ne atanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çeşitli görevler üstlenmiştir. 2018’den beri Gençlik ve Spor Bakanıdır.
Hulusi Akar
1972 yılında Kara Harp Okulundan ve 1973 yılında Piyade Okulundan, 1982 yılında Kara Harp Akademisinden, 1985 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden, 1987 yılında ABD Silahlı Kuvvetler Kurmay Kolejinden mezun olmuştur. 1973-1980 yılları arasında Trakya Hududunda, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası Kıbrıs'ta tesis edilen ara bölgede ve Kara Harp Okulunda Takım, Bölük Komutanlığı ve Bilgi İşlem Subaylığı görevlerinde bulunmuştur. Daha önce Genelkurmay 2. Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürüten Akar, 18 Ağustos 2015’de Genelkurmay Başkanlığı görevini devralmıştır. Orgeneral AKAR, 09 Temmuz 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Savunma Bakanı olarak atanmıştır.
Ziya Selçuk
1961 yılında Ankara'da doğmuştur. Eğitimde Psikolojik Hizmetler ve Psikolojik Danışma-Rehberlik alanlarında Ankara Üniversitesinde lisans ve yüksek lisans, Hacettepe Üniversitesinde de doktora derecelerini almıştır. Yükseköğretim kurumlarında uzun yıllar öğretim üyeliği ve yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. 2018 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı görevini yürütmektedir.
Mehmet Nuri Ersoy
1968’da dünyaya gelen Ersoy, henüz lise öğrencisiyken 1985 yılında turizm sektöründe küçük projelerle ve rehberlik yaparak iş dünyasına atılmıştır. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümünde tamamladıktan sonra gönül verdiği turizmciliği meslek olarak tercih etmiş, turizm sektöründe 33 yıllık deneyimi olmuştur. Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişinin ardından Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere davet alan Ersoy, 2018’de göreve gelişinin ardından şirketindeki bütün görevlerini ve unvanlarını profesyonellere devretmiştir.
Fahrettin Koca
1965’te Konya Kulu’da doğmuştur. İstanbul Çapa Tıp Fakültesinden mezun olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında ihtisas yapan yapmıştır. İstanbul Medipol Üniversitesi’nin ve Türkiye Eğitim ve Sağlık Araştırma Vakfı’nın da kurucusudur. Türkiye Cumhuriyeti’nin 59. Sağlık Bakanı olarak görev yapmaktadır.
Mustafa Varank
1976 yılında Trabzon'da doğmuştur. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde, yüksek lisansını ABD'de bulunan Indiana Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde yapmıştır. Aynı dönemlerde Florida State Üniversitesi'nde uzman, Indiana Üniversitesi Pervasive Teknoloji Enstitüsü'nde ise araştırmacı ve sistem yöneticisi pozisyonlarında çalışmıştır. 2005 yılında Başbakanlıkta görev yapmaya başlayan Varank, 2018 yılından beri Sanayi ve Teknoloji Bakanıdır.
Bekir Pakdemirli
1973 yılında İzmir'de doğan Pakdemirli, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Başkent Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansı, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü'nde doktora çalışmalarını yürütmüştür. Gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv alanında serbest girişimcilik yapan Pakdemirli, 2018’den beri Tarım ve Orman Bakanlığı bakanlık görevini yürütmektedir.
Ruhsar Pekcan
1958'de Manisa'da doğmuştur. İTÜ Elektrik Fakültesi’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını aynı fakültede tamamlamıştır. 1981'de Türkiye Sınai Kalkınma Bankasında başladığı kariyerine, özel sektörde çeşitli firmalarda farklı görevlerin ardından genel müdür ve yönetim kurulu üyesi olarak devam etmiştir. Pekcan, Karon Mühendislik şirketinde CEO olarak görev yapmıştır.
Üç dönem DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanlığını yürütmüş, ayrıca Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanlığı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı yapmıştır.
9 Temmuz 2018’den beri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk Ticaret Bakanıdır.
Adil Karaismailoğlu
1969 yılında Trabzon'da doğmuştur. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Makina Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Yüksek lisansını, Bahçeşehir Üniversitesi Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi programında tamamlamıştır. İlk görevi Mayıs 1995’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nde olmuştur. 1998 yılında İETT Genel Müdürlüğü'ne geçmiş, İETT’nin çeşitli birimlerinde mühendis ve yönetici olarak görev yapmıştır.
23 Temmuz 2014 tarihinde Ulaşım Daire Başkanlığı görevine getirilmiş, ulaşım ile ilgili, İstanbul genelinde birçok projenin hayata geçirilmesine katkı sağlamıştır. TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanlığı görevini ifa eden Karaismailoğlu, 26 Nisan 2018 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atanmıştır. Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanı seçilmesinin ardından görevinden istifa etmiştir. 20 Eylül 2019’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine atanmış, 28 Mart 2020 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı görevine atanmıştır.
Mevlüt Çavuşoğlu
1968 Alanya doğumludur. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Uluslararası İlişkiler lisans derecesi alan Çavuşoğlu, 1991 yılında New York Long Island Üniversitesi’nde ekonomi alanında yüksek lisansını ve 1993’te Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde “Avrupa Birliği Uzmanlığı Programı”nı tamamlamıştır. AK Parti Kurucu Üyesi olan Çavuşoğlu, 22., 23. ve 24. Dönem Antalya Milletvekilliği yapmıştır. 62. 64. ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Dışişleri Bakanı olmuştur.
Adnan Menderes
1899’da dünyaya gelen Türk siyasetçi. 1950-60 yılları arasında T.C. Başbakanlığı yapmıştır. 1931 yılında CHP Aydın milletvekili seçilerek meclise girmiş, 1945 yılında partiden birlikte ihraç edildiği arkadaşları Celâl Bayar, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan ile birlikte Demokrat Parti'yi kurmuştur. 27 Mayıs 1960’ta TSK yönetime el koyduktan sonra Yüksek Adalet Divanı, Menderes ve beraberindeki siyasetçileri yargılamış ve Adnan Menderes, Celal Bayar, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte idam cezasına mahkûm edilmiştir.
Binali Yıldırım
20 Aralık 1955 tarihinde Erzincan'ın Refahiye ilçesinde doğmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun olup aynı bölümde yüksek lisans yapmıştır. 1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmelerinde Genel Müdürlük görevinde bulunmuştur. 1999’da deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası "Skal Kulübü" tarafından verilen kalite ödülüne layık görülmüştür. 58., 59. ve 60. Hükümetler dönemlerinde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve TBMM 22. Dönem AKP İstanbul ve 23. Dönem AKP Erzincan milletvekilliği görevlerinde bulunmuştur. 24 Mayıs 2016 tarihinde ise 65. Türkiye Hükûmeti kurarak Başbakan olmuş, 09 Temmuz 2018'de parlamenter sistemin son Başbakanı olarak görevini tamamlamıştır.
Bülent Ecevit
1925 tarihinde İstanbul'da doğmuş, 2006’da Ankara’da vefat etmiştir. Robert Koleji'nden mezun olmuş, yüksek öğrenimine devam etmemiştir. 1957'de Rockefeller Foundation Fellowship Bursu ile ABD'ye giden Bülent Ecevit Harvard Üniversitesi'nde sekiz ay sosyal psikoloji ve Orta Doğu tarihi üzerine incelemeler yapmıştır. 1950’lerde dergilerin yazı işleri kadrolarında yer almaya başlamış, 1957-1980 arasında, Cumhuriyet Halk Partisi’nin milletvekili olmuştur. 1972'de CHP Genel Başkanı seçilmiştir. 1973 seçimlerinde en çok oyu aldığı hâlde hükümet kuramamış,1974 yılında CHP-MSP (Milli Selamet Partisi) koalisyonunun başbakanı olmuştur. Ecevit, 20 Temmuz 1974 tarihli Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştirmiştir. 1985 yılında Ecevit siyasi yasaklı olduğu için Demoktarik Sol Parti, eşi Rahşan Ecevit'in başkanlığında kurulmuştur. 1987 yılında yasağı kalkınca, partinin başına Bülent Ecevit geçmiştir.
Tansu Çiller
1946’da İstanbul’da doğmuş, ekonomist, akademisyen ve siyasetçidir. T.C. tarihindeki ilk ve tek kadın başbakandır. Süleyman Demirel’in çağrısıyla siyasete atılan Çiller, ilk kez 1991 Türkiye genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi İstanbul milletvekili olarak meclise girmiştir. 1993–2002 yılları arasında Doğru Yol Partisi genel başkanlık görevini sürdürmüştür.
Mesut Yılmaz
1947’de İstanbul’da doğmuştur. 1991 ve 1999 yılları arasında üç kez başbakanlık ve çeşitli bakanlıklar yapmıştır. 1986 ve 1990 yılları arasında Turgut Özal tarafından kurulan hükümetlerde Dışişleri Bakanı ve Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirilmiştir. 1991-2002 yılları arasında ise Anavatan Partisi genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.
Necmettin Erbakan
1926 tarihinde Sinop’ta dünyaya gelmiştir. İTÜ Makine Fakültesinden üstün başarı ile mezun olmuştur. 1956 yılında Gümüş Motor A.Ş’ yi kurarak burada Türkiye’nin ilk yerli motorunu üretmiştir. 1969 yılında Konya’dan bağımsız milletvekili olarak seçilerek siyasete girmiştir. 17 Ocak 1970’te Milli Nizam Partisini (MNP) kurmuştur. 1973 seçimlerinden meclise girmiştir. 1973 seçimlerinden sonra Bülent Ecevit’in liderliğindeki CHP ile MSP hükümet ortağı olmuş, Erbakan bu hükümette devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştır. DYP ile kurduğu Refahyol hükümetinde 28 Haziran 1996’da başbakan olarak göreve başlamıştır. 1996-1997 yılları arasındaki Başbakanlık dönemi, 28 Şubat dönemi ve post-modern müdahale olarak nitelenen süreç ile son bulmuştur. 1998 yılında Refah Partisi’nin kapanmasıyla birlikte beş yıl siyasi yasaklı olan Erbakan, 2003 yılında bu yasağının bitmesiyle Recai Kutan başkanlığında kurulan Saadet Partisinin Genel Başkanlığına seçildi. 27 Şubat 2011 günü vefat etmiştir.
Ahmet Davutoğlu
1959’da Konya’da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi'nin Ekonomi ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini çift anadal programıyla bitirdikten sonra aynı üniversitenin Kamu Yönetimi Bölümünde Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde de doktora yapmıştır. 2009–2014 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükümeti ve 61. Türkiye Hükümeti'nde Dışişleri Bakanı olarak yer almıştır. 2014–2016 yılları arasında AK Parti genel başkanlığı ve Başbakanlık yapmıştır.
Kenan Evren
1917 yılında Manisa'nın Alaşehir ilçesinde doğmuştur. Maltepe Askeri Lisesi'nden mezun olan Evren, 1938'de Kara Harp Okulu'nu, 1949'da Harp Akademisi'ni bitirmiştir. Mart 1978'de Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Evren, bu görevi sırasında 12 Eylül 1980'de gerçekleştirilen askeri darbeyle diğer görevlerinin yanı sıra Milli Güvenlik Konseyi ve devlet başkanlığını da üstlenmiştir. 7 Kasım 1982'de halkoyuna sunulan ve kabul olunan Anayasa ile Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamıştır. 9 Kasım 1989'da görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrılan Kenan Evren, 97 yaşında hayatını kaybetmiştir.
Turgut Özal
1927’de Malatya’da doğmuş, 1983-1989 yılları arasında Başbakanlık ve aynı zamanda Anavatan Partisi Genel Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Özal, 1989 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı seçilmiş, 17 Nisan 1993’te geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vefat edene kadar görevini sürdürmüştür.
Süleyman Demirel
1924 yılında Isparta’da doğmuş mühendis, siyasetçi ve devlet adamıdır. 1964'ten 1980 yılına kadar Adalet Partisi, 1987–1993 yılları arasında ise Doğru Yol Partisi genel başkanı olarak görev almıştır. Yedi farklı hükümette başbakanlık görevinde bulunduktan sonra 1993-2000 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. 17 Haziran 2015'te yaşlılık sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
Abdullah Gül
1950 yılında Kayseri’de doğan Türk ekonomist, siyasetçi ve Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanlığı görevini 2007–2014 yılları arasında sürdürmüştür. Cumhurbaşkanı olmadan önce 2002–2003 yılları arasında 4 ay T.C. Başbakanı olarak görev almıştır. 2003–2007 yılları arasında Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.
Recep Tayyip Erdoğan
26 Şubat 1954'te İstanbul'da dünyaya gelmiştir. İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan Erdoğan, fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma almıştır. 1981 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nden mezun olmuştur. 1969-1982 yılları arasında amatör olarak futbolla ilgilenmiştir. Aynı yıllarda, genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplumsal sorunlarla ilgilenerek aktif politikaya adım atmıştır. 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı, 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir. 1997'de Siirt'te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında, okuduğu bir şiir yüzünden hapis cezasına mahkûm edilmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verilmiştir. 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurmuş ve Kurucular Kurulu tarafından AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçilmiştir. 2003 tarihinde Başbakanlık görevini üstlenen Erdoğan, 2014 Pazar günü, Türk siyasi tarihinde ilk kez doğrudan halkın oylarıyla ve ilk turda 12. Cumhurbaşkanı seçilmiştir. 16 Nisan 2017’de kabul edilen Anayasa değişikliği ile hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak 9 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek görevine başlamıştır.