GALERİ HABER

Afrikalı Müslüman Alimlerden Beşi

Afrika, son zamanlarda felsefe, hadis ve içtihat ve Kuran ilimleri alanlarında kendilerini ayıran seçkin bilim adamları yetiştirmiştir, ancak katkıları yazarlar ve araştırmacılar tarafından çoğu zaman göz ardı edilmiştir.

1. Şeyh İbrahim Yaqoub Zakzaki Şeyh Zakzaki, Mayıs 1953'te Kaduna Eyaleti, Zaria'da doğan Nijeryalı bir din adamıdır. Şeyh Zakzaki'nin ebeveynleri, Kuran tefsirinde uzmanlaşmış İslam alimleriydi - onlar adil geçim yollarını çiftçilik yoluyla kazandılar. Zakzaki, babasının yanında Kuran öğrenirken mahallesindeki bir başka Kur'an okuluna da gitti. Ağabeyinin yanında babasına çiftliğe kadar eşlik ederek yardım eli uzattı. Kur'an-ı Kerim'i 14 yaşında ezberledikten sonra, farklı alimlerin vesayeti altında dini konularla ilgili diğer kitapları öğrenmeye başlaması sağlandı. 1969'dan 1975'e kadar Ibraheem Zakzaky , Zaria Eyalet Okulu'nda Arap edebiyatı ve daha sonra Kano'daki Arap Çalışmaları Okulu'nda (SAS) okudu. 1976'da Zaria'daki ünlü Ahmadu Bello Üniversitesi'ne katıldı ve burada 1979'da Ekonomi diploması aldı - ancak İslami aktivizmi nedeniyle sertifikası alıkonuldu. Kurumda kaldığı süre boyunca, tüm Nijeryalı Müslüman öğrencilerin şemsiye organı olan Müslüman Öğrenciler Derneği'nin (MSS) Genel Sekreterliğine atandı. Daha sonra uluslararası ilişkilerini denetleyen grubun Başkan Yardımcısı oldu. Bugün Şeyh Zakzaky, Nijerya'daki İslami Hareket'in lideri ve 20 milyondan fazla destekçiden oluşan bir takipçi tabanına sahip. Nijerya ordusunun kendisine ve takipçilerine saldırdığı 2014 ve 2015 yıllarında daha popüler oldu . Aralık 2015 yılında tutuklanmasından kadar, o haftalık sınıfları düzenlenen Kur'an tefsirleri ve Nehcü'l Balagha saldırı sırasında yıkılmış Husainiyyah Baqiyatullah de. Zeenatudeen Ibraheem ile evli ve 6'sı Nijeryalı yetkililer tarafından öldürülen 9 çocuğu var.

2. Ibrahim Niasse Halk arasında Şeyhül İslam Hac İbrahim Al-Khawlahi olarak bilinen Niasse, Batı Afrika'daki Tijjani Sufi İslam tarikatının Senegalli büyük lideriydi ve 1900'de doğdu. Müslüman Dünya Ligi'nin Başkan Yardımcısı olarak görev yapan İslam alimi, Kwameh Nkurmah, Cemal Abdül Nasır ve Suudi Arabistan'ın merhum Kralı Faysal gibi birçok önde gelen şahsiyetin arkadaşıydı. Senegal'in Kaolack şehri ile Gambiya sınırı arasındaki Taiba Niassene köyünde doğdu.  İbrahim , Afrika'da, özellikle Senegal ve Nijerya'da çok sayıda takipçisi olan bir grup olan 'Thariqa al-Tijaniyyah al-Ibrahimiyyah'ı kurdu . Ayrıca bazı Afrika uluslarının bağımsızlığında çok önemli bir rol oynamıştı. 1950 eseri al-Ifriqiyyah li al-Ifriqiyyah'da “Afrika'nın kendi çocukları tarafından yönetilmesi gerektiğini” onayladı. Şeyh, 1975'te Londra'da öldü, ancak dünya çapında sömürgeleştirilmiş insanların durumu hakkında çok sayıda yazı ile baskı ve ihlal için büyük bir küçümseme mirası bıraktı.

3. Şeyh Nasir Muhamamd Umar Kabara Şeyh Kabara, Nisan 1915'te Nijerya'nın Kano yakınlarındaki Guringuwa köyünde doğmuş zeki bir İslam alimi ve filozofudur. Kabara'nın dedesinin Mali Timbuktu'dan geldiğine inanılıyor .  Usta öğretmen, babasından hukuk, teoloji, edebiyat, mantık ve gramer ve diğer bilgili şahsiyetlerin yanı sıra Mahmud Kabara'dan astroloji gibi bir dizi başka konuyu öğrendi.  Şeyh Kabara, Kadiriyye'nin teolojisini ve mistisizmini Hausa diline çevirerek, Hausa ve Fulani halkları arasında Kadiriyye Sufi düzenini yaygınlaştırmaktan büyük ölçüde sorumluydu. Bilgili bilim adamı, aynı zamanda , İslam felsefesinin çeşitli yönlerini Arapça ve Hausa dillerinde binlerce şiir üzerinde açıklayan 150'den fazla antlaşma ve kitap yazdığı için üretken bir yazardır . 1987'de Abd al-Qadir Jilani'nin yırtık kutlamaları sırasında, Bağdat'tan Şeyh Sayf al-Din, onu tüm Afrika için Kadiriyye Sufi tarikatının lideri olarak ilan etti. O  4 Ekim 1996'da Kano, Nijerya'da öldü.

4. İbrahim Salih el-Hüseyni Şeyh Şerif Salih el-Hüseyni 12 Mayıs 1938 doğumlu Nijeryalı alim ve önde gelen bir Tijjani Tasavvuf grup sırası din adamı. Salih, birçok ülkede tanınmış bilim adamlarının yanında eğitim almıştır. Kuran tefsiri, hadis, İslam ilimleri, içtihat ve ahlak alanlarında da dersler vermiştir. Kuran bilimleri, peygamberlik gelenekleri, tarih ve felsefe alanlarında 600'den fazla kitap ve broşür yazdığı gibi Arap dilinde 200'den fazla konferans yazmıştır . İslami Rönesans Örgütü, Afrika Müslüman Alimler Birliği (Fas), Nijerya Müslümanlar Meclisi (AMIN) ve Müslüman Yaşlılar Konseyi dahil olmak üzere birçok saygın Müslüman kuruluşunun üyesidir. Aynı zamanda Şeyh Şerif İbrahim Salih İslam Merkezi'nin (SHISIC) kurucusudur. Akademik ilgi alanları astronomi, Arap edebiyatı, dilbilim, tasavvuf bilimi, İslami siyaset, kişisel statü ve miras İslam hukuku ve ulus devletler arasında barış içinde bir arada yaşamadır.

5. Şeyh Osmanu Nuhu Sharubutu Şeyh Osmanu Nuhu Sharubutu , Nisan 1919'da Akra'da saygın bir aileden doğdu. Babası Şeyh İmam Nuhu Şarubutu, 1960'lardan 1982'ye öldüğünde Akra Merkez Camii'nin normal imamıydı. Halk arasında Mama Tasidis olarak bilinen annesi Hajja Ayishatu Abbas, oğlunun düzgün bir şekilde yetiştirilmesini ve İslami eğitim almasını sağladı. Osmanu'nun bağlılığını ve bilgi arayışını anladıktan sonra, babası onu Ashanti bölgesinin bahçe kentinde Şeyh Abdullah Dan Tino'nun altında çalışmaya gönderdi. Orada yaşarken Arap dilbilgisi, Arap edebiyatı, İslam hukuku ve hadisler konusunda uzmanlaşmıştır. Daha sonra Nijeryalı bir din adamı olan Şeyh Abubakar Fulataaty Al-Kanawy yönetiminde tasavvufun temellerini ve daha sonra tasavvufun daha derin manevi yönlerini ve tasavvuf ilkelerini Senegal'deki Kaolak'ta Şeyh İbrahim Niass'tan öğrendi ve bu onun lideri olmasına yardımcı oldu. Gana'da bugün Tijanniyah Sufi tarikatı. 101 yaşındaki Ganalı din adamı, nüfusun% 18'ini Müslümanların oluşturduğu bir ülkede en etkili olanı. Bu zeki öğretmenin adı, karşılıklı anlayış, diyalog ve dinler arasında ve hatta İslam içinde barış içinde bir arada yaşamı teşvik etmekle eşanlamlı hale geldi . Büyük Akra bölgesinde yedi İslami okul kurmanın yanı sıra, Gana'nın resmi takviminde Müslümanlar için ulusal bayramların gerçekleşmesi ve tezahür etmesi için lobi yaptı. 100 yaşına geldiğinde doğum gününü kutlamak için yapılan etkinlikler kapsamında bir kiliseyi ziyaret etti. Geride bırakmak istediği ana mirasın barış olduğunu söyledi. Kaynak: The Muslim vibe