Filistin'e Latin desteği umut verdi

Geçen yıllarda bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından, bu devletin BM üyelerinin çoğunluğu tarafından tanınacağından ve bu ülkelerde Filistin elçiliklerinin açılacağından o kadar çok bahsedildi ki, Brezilya ve Arjantin’in bu devleti tanıyacaklarını açıklaması, Uruguay’ın da gelecek yıl içinde bu yönde bir adım atacağını belirtmesi kulağa bir tür şaka gibi geliyor.

Bir tek İsrail heyecanlandı
Özelde Filistin, genelde de Arap kamuoyunun Latin ülkelerinin bu tutumunu ciddiye almadığı ve bağımsız Filistin devletine yakın zamanda kavuşacaklarına inanmadığı ortada. Latin ülkelerinin açıklaması konusunda tehlike çanlarını sadece İsrailliler çaldı, Brezilya ve Arjantin’in kararını şiddetle eleştirdiler. İsraillilere göre bu açıklamalar diplomatik mizahı aştığından, bu iki ülkede ve benzer bir adım atmaya hazırlanan diğer ülkelerde karşı kampanya başlatma kararı aldılar.

Özellikle şu dönemde doğmamış bir devletin tanınması olsa olsa sembolik bir adımdır. Zira devletin kurulması ya da sınırları konusunda hiçbir görüşme yapılmış değil. Brezilya ve Arjantin’in bu adımlarıyla Filistin Yönetimi’nin resmi bir talebine karşılık verdiğini iddia etmek de bu iki büyük ülkenin hafife alınması anlamına gelir. Filistin Yönetimi’nin gücü en iyi şartlarda bile Ramallah’taki karargâhının çevresini aşmıyor; Brezilya ve Arjantin’deki Arapların nüfuzu da ‘1967 sınırları dahilinde bir Filistin devleti’nin tanınması gibi sürpriz bir tanımaya yol açmış olamaz.

Brezilya ve Arjantin’in tutumunun boşuna veya tesadüfi olmadığı kesin. Diğer Latin Amerika ülkelerinin de bu tutuma katılma niyetinde olması, İsrail ve aşırı sağcı hükümetinin rahatsız edici davranışlarının değiştirilmesi için ciddi bir çalışma sergilenmesi yönünde uluslararası bir kanaate işaret ediyor. Bu diplomatik araçlar çok fazla çabayı gerektirmediği gibi, son yıllarda İsrail’le Arjantin ve Brezilya arasında derinleşen çıkarları da tehdit etmiyor.

Çözüm getirmese de...
İsrail ve hükümetine yönelik uluslararası tutumdaki değişim istenen düzeye çıkmayabilir ve Filistin ulusal sorununun çözülmesiyle sonuçlanmayabilir. Bu durum en azından, İsraillileri vaat edilen Filistin devletinin yerini Filistin’den Latin Amerika’daki bir toprak parçasına taşımayı düşünmekten alıkoyacaktır... (Lübnan gazetesi Sefir, 9 Aralık 2010)

Kaynak: Radikal