Filistin konusunu ele almak ve siyasal İslam’la çatışmak, omuzda kömür torbası taşımaktan farklı değil. Taşıyan ne kadar sakınsa da boynu kararır. Filistin konusunda Hamas’ı eleştirirseniz, direniş karşıtısınız. Ramallah’taki zümrenin yanında olursanız, Fetih’le birliktesiniz. Eleştiri Fetih, Filistin yönetimi ve Filistin lideri Abbas’a yönelik olursa Gazze mollalarıyla ve Hamas lideri Halid Meşal’in gündemiyle birliktesiniz!
Fakat Filistin yönetimini vuran felçlilik hali, Abbas’ın bu yönetimi feshetme tehdidi, Gazze’nin kendi büyük hapishanesinde kalması ve Fetih lideri Muhammed Dahlan’a uzanan skandalın ortaya çıkması sonrası Filistinlilerin önündeki seçenekler her azaldığında Mervan Barguti’nin liderlik şansı yükseliyor. İsrail mahkemesi 2004’te Barguti’yi ömür boyu hapse mahkûm etti. Filistinlilerin boyunun kısalığı, siyasi zekâsı ve büyük hırsından dolayı ‘Filistin Napolyonu’ adını verdiği Barguti, Filistin’le İsrailli arasındaki birçok barış konferansına katıldı. Oslo anlaşmaları sonrası kendisine dönüş izni verilmişti. Bundan önce 1994 yılına kadar yedi yıl geçirdiği Ürdün’e sürülmüştü.
Yeni yönetim için fırsat
Barguti “Filistinliler yedi yıl müzakeresiz intifadayı denedi. Sonra yedi yıl intifadasız müzakereleri denedi. Belki de her ikisini beraber denemeleri gerekiyor” sözüyle nam saldı. İsrailli sivillerin öldürülmesine karşı çıktığını vurguladı ama tek taraflı silah bırakılmasını da onaylamıyor. Barguti, cezaevindeyken yasama konseyi üyeliğini ikinci kez kazandı ama birliği korumak için Filistin başkanlık seçimlerindeki adaylığını çekti.
Ayrıca 2006’da Filistinli grupları birleştirmek için cezaevinden eksen rol oynadı. Barguti’nin Filistinlilerin birleştirilmesine katkıda bulunup, Fetih’le Hamas ve Batı Şeria’yla Gazze arasındaki bölünmüşlüğü sona erdirmesi için serbest bırakılması yönünde Avrupa ve Arap hükümetlerinin desteğinden bahsediliyor. Filistinliler ve Araplarsa, Filistin’in parçalanmışlık görüntülerinden bıktılar.
Bu durumda Mahmud Abbas’ın Filistin yönetimini feshetme tehdidi, istifa edeceği ve bir daha aday olmayacağı yönündeki eski tehditleri ve Hamas hareketini projesinin Gazze emirliğinde durması, Barguti’nin er ya da geç başında olacağı düşünülen yeni bir yönetim aramak için Filistinlilerin önünde bir fırsattır. (Ürdün gazetesi Ghad, 23 Aralık 2010)
Kaynak:: Radikal