Evren ile uyum Oruç

Ezan: Üniversal huzura çağrı Namaz: Evren ile uyum Oruç: Sekülerizme cevap

Bugün sizlerle üç önemli alıntıyı paylaşmak istiyorum: Günde beş vakit işittiğimiz ezana "yabancı" ama Allah'ın fıtratına koyduğu ilahî özü öne çıkararak bakan bir Amerikalı tasarımcının (Donna Karan) yorumu, o çağrıya uyarak günde beş kez kıldığımız namazın anlamının ne olduğuna dair Roger Garaudy'nin kanaati ve şu mübarek günlerde sırf Allah rızası için tutmakta olduğumuz oruç hakkında merhum Aliya İzzetbegoviç'in değerlendirmesi.

1) Sabah gazetesi muhabiri Esra Çoruh, New-York'ta bir defilede karşılaştığı ünlü tasarımcı Donna Karan'a, "New-York'u İstanbul'a benzetiyorum aslında. İkisi de enerji dolu. Ne dersiniz?" diye soruyor. Karan bu soruya şu cevabı veriyor:
"İstanbul çok daha başka. İstanbul'da en çok sevdiğim ne biliyor musunuz? Camiden gelen ezan sesi. Bu ses insanlara "Tamam, herkes ne yapıyorsa bıraksın. Şimdi nefes alma zamanı" diyor. Bence ezan sesi üniversal bir ses olmalı. Eğer dünyada insanlara yardım getirebilecek, bir arada tutabilecek, huzur verebilecek, barış sağlayacak bir şey varsa, onun da ezan sesi olduğuna inanıyorum. Çalıştığım başka organizasyonlarda da hissettiğim aynı ruh özgürlüğünü İstanbul'da ezan sesini duyduğum zaman hissettim." (Sabah, 12 Eylül 2007)
Bizim "yerli" ama halkının değerlerine yabancı seçkincilerimizden böyle bir yorum işitebileceğinize ihtimal verebilir misiniz? Rabbim hidayet nasib etsin, inşaallah.


2) Roger Garaudy, gazeteci Fatih Emin'in "Müminlerin beş ayrı vakitte, Allah'a yönelerek zamanı durdurma eylemini yani namazı nasıl yorumluyorsunuz?" sorusunu cevaplarken; her namazda farkında olmamız gereken küresel uyum ve vahdetin altını çiziyor:
"Öncelikle ifade edeyim ki, İslâm dinindeki ibadetler, başlı başına insanlığa mesajlar sunmaktadır. Bence Müslüman'ın namaz kılışı, sürekli olarak Allah'ın kendilerine gönderdiği elçisinin mesajına muhatap olarak onu kabul etmesidir veya kabul ettiğini fiili olarak göstermesidir. Allah'ın kulları ile en yakın olduğu anın açıkça ilanıdır. Müminlerin kalplerinde Allah'ın varlığını hissettiği, kafirlere ise açıkça Allah ile beraber olduğunu gösterdiği andır. Namaz içindeki değişik hareketler, Allah'ın yarattığı tüm canlı mahlukat ile uyum içinde olunduğuna da bir delildir aynı zamanda. Namazda tüm dünya Müslümanlarının tek bir yöne yönelmeleri ise, Allah'tan başka güç tanımayan insanların ortak bir hedefte birleştiğinin güzel ve tek örneğidir. Uyum içindeki bir dünyanın kurulmasının ancak Allah'a yönelerek gerçekleşebileceğinin anlatımıdır bence namaz. Veya bir diğer deyimle Allahu Teala'ya yönelmenin en güzel misalidir." (F.Emin, Bir Kesit, Risale y., İst/1986)


3) Merhum Aliya İzzetbegoviç, Oruç ve Ramazan hakkında şu tespitlerde bulunuyor:
"Oruç, insan hayatını gerek ferdi, gerek toplumsal yönleriyle, toptan kuşatan, aynı anda metafizik olarak içe, fizik olarak dışa bakan küllî bir ibadet. ... Ramazanı aracı kılarak kendimizle ilgili genel bir muhasebe... ve bazı tesbitler...
"Kapitalizmin küresel çapta da, aile ölçeğinde de, bireysel alanda da bariz olarak hüküm sürdüğü bu zamanda, hassasiyet sahibi Müslümanların yüzleştiği en büyük mesele 'sekülerleşme'dir. Haram-helal denkleminin yerine, en kârlı olanın meşru sayıldığı, kaynağı ve usulü sorgulanmaksızın elde edilen her türlü kazancın mubah görüldüğü, erdemin, tevazuun sözde kaldığı, değerleri 'piyasa'nın belirlediği hayat, seküler hayattır. Seküler hayat, eş zamanlı olarak seküler bir ahlak, seküler bir siyaset, seküler bir din tasavvurunu da beraberinde getirmektedir. Öyle ki, ubudiyetin en kapsamlı şekilde yaşanması gereken Ramazanlar bile bu sekülerleşmeden nasibini almakta, kişi başına düşen tüketim miktarı had safhaya ulaşmaktadır. (...) Ramazan bütün rahmetiyle, bereketiyle ve coşkusuyla gelmiştir. Samimiyetle tutulan ve kabul edilen tek bir oruç, açılan bir iftar, yapılan bir dua, sadece Müslümanları değil, belki bütün insanlığı Rahim-i Zülcelal nezdinde temsil edebilir, onlara şefaatçi olabilir."
(A.İzzetbegoviç, Özgürlüğe Kaçışım-Zindandan Notlar, Klasik Yayınları, İstanbul 2005)


Ezanın, namazın, orucun, tüm müminlere ve tüm insanlığa kurtuluş vesilesi olması duası ile.

 

Kaynak: Vakit