Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) çıkması beklenen "yaz kararnamesi" Ankara'nın kriz gündemine yeni bir madde eklemiş durumda. Yargı muhabirleri günlerdir, HSYK'dan çıkacak atama listesini bekliyorlar. Kurula bu yıl ordudaki terfi ve tayinlerin görüşüldüğü "Ağustos Şûrası" önemini kazandıran ise Ergenekon savcılarıyla ilgili "görev yerleri değiştirilecek" beklentisi oldu.
Savcı Zekeriya Öz başta, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın Ergenekon soruşturmasında görevli üyelerinin bu davadan alınacağı, Albay Dursun Çiçek'in tahliyesinde etkili olan hâkim Faik Saban'ın 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün'ün yerine getirileceği, Güneydoğu'daki JİTEM soruşturmasına bakan savcıların da değiştirileceği öne sürülüyor.
Ankara kulislerinde 20'ye yakın savcı ve yargıçla ilgili bu listeyi hazırlayan kişi olarak adı geçen HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, Milliyet muhabiri Gökçer Tahincioğlu'na verdiği demeçte şöyle diyordu:
"Bugüne kadar Adalet Bakanlığı'ndan gelen kararname taslağı üzerinde çalıştık. Kurul üyelerinin öneride bulunma yetkisi vardır. Ancak, ben veya başka bir kurul üyesi, o aşamaya henüz gelinmediği için şu ana kadar herhangi bir öneride bulunmadık. Bir kurul üyesinin somut gerekçeler olmadan 20'ye yakın yargı mensubunun görev yerinin değiştirilmesini istemesi düşünülemez. Gecikmeler, sayın Bakan'ın ve bizim programlarımızdan kaynaklanıyor."
Ertosun'un sözlerindeki önerilerle ilgili "henüz o aşamaya gelmedik" vurgusu kilitlenmeyi de gösteriyor.
Hükümet cephesi, "Ergenekon savcılarının değiştirileceği"nden kuşkulanıyor olmalı ki, öneriler resmen gündeme alınmıyor, bakan ve müsteşar katılmadığı için kararname gecikiyor.
Ergenekon davasında ikinci iddianamenin ilk duruşması 20 Temmuz'da yapılacak.
Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına olanak tanıyan yasa değişikliği ise 2003-2004 darbe girişimleriyle ilgili dönemin kuvvet komutanlarının Ergenekon'la ilişkilerini netliğe kavuşturacak.
Bu iddialar ortadayken davaya bakan savcıları değiştirmek, zaten var olan kuşkuları daha da artıracaktır. Dava bu kez de "hukukun siyasallaştığı" iddiasını öne süren çevrelerce sakatlanmış olacaktır.
Doğrusu, Ergenekon savcıları ve mahkeme heyetine dokunmadan, davayı bir an önce sonuçlandırmak ve "geciken adalet"in yeni mağduriyetler doğurmasını önlemektir.
Ayrıca kamuoyu Savcı Zekeriya Öz başta, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı "derin devlet" soruşturmasını başlatan savcı ve hâkimlerin nasıl bir sonuca gideceklerini merakla beklemektedir.
Örneğin, "1 numara" epeydir gündemden düştü! Darbe notlarını bilgisayarına kaydeden emekli Oramiral Özden Örnek mahkemede ne diyecek?
Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök mahkemeye çağrılacak mı?
Ergenekon savcılarına dokunmayın. Ki, davanın sonucunu görelim.
Kaynak: Milliyet