Gazze sokaklarında yüzlerce Türk bayrağı halkın soluduğu havayla birlikte dans ediyor. Osmanlı esintisi 'doğu duvarı'nı yeniden tırmanmak ve Araplarla Türkler arasındaki ilişkileri yok eden olayları ortadan kaldırmak için döndü. Türkiye Doğu'ya duyduğu ihtiyaç Avrupa'yu duyduğundan daha büyüktü.
Zira İslam dünyasında Osmanlıcılık İslamcılık'la birlikte büyürken, Avrupa toplu halde Osmanlılarla savaştı. Kudüs'te hâlâ Kanuni Sultan Süleyman'ın bugüne kadar okunan izleri duruyor.
Türkiye'nin, ihtiyaç duydukları bir anda Arapların kalbine, yani Filistin'e sıçramak için geçmişi aşması yeni bir olay değil. Bu kalbe büyük bir özlemle yaklaşan herkes orada bir yol buluyor. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'le yaşanan buydu. Fakat bölgenin eti ve kanından olan Türkler bu kalbe daha yakın. Bölgenin nabzını daha iyi tutuyor. Bölgenin tarihiyse sanki dünmaş gibi hâlâ ellerinin arasında. Filistin'e doğrudan giriş anını biliyorlar. İran'ın nüfuz bölüşümü için kaçırdığı Gazze'ye yönelik gelecekteki Türk rolü etrafında söylenenler önemli değil. Tayyip Erdoğan Türkiye'ye Arap halkları düzeyinde farklı bir milat veren tarihi anı ve Türk halkının psikolojik ihtiyaçları kanalıyla bu rolü nasıl oynayacağını biliyor. Üstelik bu gelişmeyi klasik Türk politikasının oluşumunda destek aldıkları geleneğin aşılması olarak gören Türk generallerinin endişelerine rağmen...
İran değil, Türk rolü isteniyor
Türkiye bugün Gazze ve Filistin'e Araplardan daha yakın. Hatta Suriye-İsrail görüşmelerinin 'vaftiz babası' olan Türkiye'nin esaslı ve temel bir rol oynaması isteniyor. Şöyle ki, İran nüfuzu bazı mevzilerde yolunu buldu ancak bölgenin mezhep yapısından dolayı bazı kalplere ulaşamayabilir.
Erdoğan Türkiye'de bazı Arapların hoşnut olacağı ve gerçekleşmesini temenni edeceği bir 'Arap çağı' açtı. Bu gelecek rol Erdoğan'ın cesaretinde değil, ABD'nin dünya politikalarına değer ve rol vermek üzere alıştırma yaptığı Arap-İslam dünyası kanalıyla saltanatlarının yolunu açan Osmanlı padişahlarının görüntüsünü diriltme sıcaklığında saklı. (Umman gazetesi Vatan, 2 Şubat 2009)
Kaynak: Radikal