Erbil kendine zarar veriyor


Türkiye'nin sınır ötesi harekât tehdidi altındaki Kuzey Irak Yönetimi, PKK'yı engellemeyerek tüm kazanımlarını ve haklarını tehlikeye atıyor

Irak'ın tek huzurlu bölgesi olan Kürdistan'ın mutluluğu, 1991'deki Kuveyt'in kurtuluşu savaşında Saddam rejiminin dişlerinin kırılmasıyla başladı. O günden itibaren Kürtler, Irak ve bütün bölgenin çalkantılarından uzakta yeni bir tarih yaşıyor. Fakat görünen o ki bu barış, bugün Türklerin Türkiyeli Kürt isyancıların izini sürmek iddiasıyla Irak'ın Kürt bölgesine saldırmakta kararlı olduğunu açıklaması sonrası kırılmaya maruz kalıyor. Ankara Kürt isyancıların saldırılarını, Irak'ın Kürdistan bölgesinden başlattığını ifade ediyor.

Burada Erbil hükümetine düşen, Türk komşusuna meydan okumadan önce iyi düşünmek ve şu belli başlı sorulara yanıt vermek. Acaba Erbil'in savaşı kazanma imkânı var mı ve bunun bedeli ne olacak? Kendisini hangi güç zafere götürecek? Diğer seçenekler neler?

Kürt güçlerinin, Türk ordusu gibi NATO kapsamında da faaliyet gösteren bir güce karşı koyabileceğini hayal edemiyorum. Türkler, Irak'ın Kürt bölgesine konuşlanma ve karşılarına çıkacak her şeyi yıkma noktasında bir zorluk görmeyecektir. ABD de dahil kimsenin Kürtlerin yanında duracağını düşünmüyorum. Zira Türkiye sadece dost değil, aynı zamanda bir müttefik. Türkiye halihazırdaki siyasi denklem çerçevesinde, İran, Suriye ve Kaide'ye karşı üç cephede daha da önemli hale geldi. Bunun yanı sıra, NATO üyesi olmak gibi bir öneme sahip. Türklerin, Amerikalıların terörle savaşıyla aynı gerekçeye sahip olduğunu unutmuyoruz. Bu noktada 'terörist'lerden kasıtsa, Türkiye'deki son askeri eylemlerle ilişkisini gizlemeyen PKK.

Buna karşın, Iraklı Kürtler savaşa değil de inşaya odaklanmalarını sağlayacak tüm araçlara sahip. O zaman Erbil niçin, Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasına karşı çıkan Türklere fırsat veriyor? Türkiye'ye karşı koymak, Kürtlerin 100 yıldır tek gerçekleştirebildiği şeyi, yani kendilerini bölgede temsil eden hükümeti vurmaları için Türkiye'ye fırsat verilmesi anlamına gelir. Kürtler söz konusu hükümet sayesinde, mahrum kaldıkları temel hakları elde etti.

Türkler bölgede gizli destek bulacak

PKK'nın Türkiye'deki faaliyetleri Kuzey Irak Kürt yönetimi için bir sorun. Sorun Ankara'yı da aşıyor. Zira İran da aynı gerekçeyle birkaç ay önce Kürdistan'ı bombalamıştı ve Türkiye'yi var gücüyle destekleyecektir. Erbil varlığının, başkalarını ayrılmaya teşvik ettiği için birçok bölge hükümeti tarafından kabul edilmediğini anlamalı.

Halihazırdaki yarı bağımsız yapısıyla Irak Kürt bölgesi, bütün komşuları tarafından reddediliyor. Dolayısıyla Türkler, 15 yıldır süren Kürt projesini yıkmak için gizli destek bulacak. Kürdistan bugün Irak'taki tek güvenli toprak ve olağanüstü bir ekonomik başarı hikâyesi var. Bütün dünyayla bağlantısını sağlayan iki uluslararası havaalanı var. Kürtlerin hayatta kalma ve başarılı olma gücü bulunduğunu teyit eden ziraat, sanayi, teknoloji ve eğitim projeleri yapılandırılıyor.

Kürt hükümeti için en hayırlısı, Türklerle savaşa dönmek ve inşa etmeye başladıkları her şeyi yıkmak yerine, Türkiye'yle PKK'nın düşmanca faaliyetlerinin engellenmesi talepleri doğrultusunda bir ilişki kurmak.

Kaynak: Radikal