Katalonya Başkanı Carles Puigdemont’un Ekim ayında Brüksel’e sığınmasına binaen, fiili iktidarını sağlayamayıp ülke dışında varlık gösterebilen liderlere dair en ilgi çekici örnekleri kapsayan bir liste yaptık.
Graham Kirby bu listeyi önerdi ve Rhineland-Palatina örneğini aday göstererek şunu sordu: “O olmasa şu an nerede olurduk?”
Hiçbir fikrim yok. Frederick V, derme çatma toprakları olan Rhineland’dan Kutsal Roma İmparatoru Katolik Ferdinand II tarafından dışarı atılmış ve Hollanda’ya kaçmış bir Kalvinist’ti. Ancak oğlu Charles I Louis, 1648’deki Westfalya Anlaşması ile tahtını geri aldı ve kızı Prenses Sophia, Büyük Britanya Kralı George I’in annesiydi.
1. İskoçya’daki James I. 1406 yılında henüz 11 yaşındayken, güvenliği için Fransa'ya yollandı, korsanlar tarafından ele geçirildi, IV. Henry’ye verildi ve kendisi için fidye ödenene kadar 18 yıl boyunca İngilizlerce alıkondu. John Nicolson, onun hapis tutulurken, “güzel bir eser olan ‘Kingis Quair’i yazdığını” söylemektedir.
2. Pisalı Papa John XXIII, anti-anti-Papa, 1410-15. Avignon papaları bir nevi sürgünde papalık icra eder durumdalardır ancak Baldassarre Cossa meseleyi iyice karışık bir hâle getirmiştir.
3. Portekizli Kraliçe Maria I’in Maiyeti. Braganza kraliyet ailesi, Napolyon kuvvetlerinden kaçmak amacıyla 1807 yılında yanında 15,000 kişiyle beraber Lizbon’dan Brezilya’daki Rio de Janeiro’ya kaçmıştır. 1820’deki liberal devrim sonrasında John VI’nin dönüşüne kadar orada kalmışlardır.
4. Sürgündeki Charles II’nin Maiyeti, 1649-60. ZenoDeadCentre, “Puritenler, Noel’i yasaklarken, Charles’ın monarşik bir yönetimin albenisini göstermek için olabildiğince eğlence faaliyetlerinin ortaya konması için himayesi mevcuttu” demektedir.
5. Belarus Demokratik Cumhuriyeti’nden Rada. 1917 ile 1919 arasında 14 ay görev yapan geçici hükümettir. Belarus 1990 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılıp bağımsızlığını kazandığında, Rada 1990 yılı öncesindeki parlamentoyu ve 1994’te iktidara gelen otoriter lider Alexandr Lukaşenko’yu tanımayı reddetti. İngiltere ile ABD de dahil olmak üzere Belarus diasporasının bir kısmını kapsayan Rada’nın şu an en eski sürgün hükümeti olduğu iddia edilmekte.
6. Sürgündeki Polonya Hükümeti, 1939’da Fransa’da ve 1940’ta Londra’da yer almıştır. 1990 yılında Sovyet egemenliğinin kırılmasından sonra kendisini tasfiye etmiştir.
7. Vichy Fransası. Fransa’nın kurtuluşu ve sürgündeki Özgür Fransa Hükümeti’nin geri dönüşüyle birlikte, 1944 yılında bu sefer Vichy bir sürgün hükümetine dönüşmüştür. Almanya’daki Sigmaringen’de yer almıştır.
8. Çan Kay Şek. 1948 yılında Tayvan’a çekildi ve öldüğü 1975 yılına kadar Çin’in meru başkanı olduğunu iddia etti. Bu bir tür iç sürgün, “farklı bir biçimde yurdunda olma hâli.”
9. Sealand İsyancı Hükümeti, 1978’den bu yana... Sealand, Suffolk kıyısından yedi mil açıkta yer alan, İkinci Dünya Savaşı sırasında inşa edilmiş ve daha sonra kullanım dışı kalmış bir uçaksavar platformu. Burası 1967 yılında Paddy Roy Bates ve arkadaşları tarafından işgal edilmiş ve işgalciler 1975 yılında bağımsız bir devlet olduklarını ilân etmiştir. Üç yıl sonra, Alexander Achenbach, Alman ve Hollandalı paralı askerlerle beraber burayı ele geçirmeye çalışmış ancak Bates’in oğlu tarafından hapse atılıp daha sonra serbest bırakılmış. Daha sonra Almanya’da bir sürgün hükümeti kurmuştur.
10. Libya Parlamentosu, 2014 yılında, Tobruk kıyısı açıklarındaki bir Yunan araçlı feribotunda sığınma hakkı kazanmışlardır.
Kaynak: John Rentoul / The Independent
Dünya Bülteni İçin Tercüme Eden: Deniz Baran