Diplomasi Hamas'ı da kapsamak zorunda

Fransa ve Mısır'ın Gazze için yürüttüğü ateşkes girişimi Hamas'ı kapsamadığı için hiçbir yere varamaz. İsrail de iki devletli çözüm istiyorsa biraz itidal ortaya koymalı..

Salı günü İsrail'in Hamas'a yönelik saldırganlığından kaçan mültecilerin sığındığı üç BM bayraklı okulu bombalamasının ardından Gazze'de gerçekleşen katliam, 1996'daki İsrail saldırısının uluslararası protestolar arasında sonunu getiren güney Lübnan'da mültecilerin bulunduğu bir BM üssünün bombalanmasının bir tekrarı, yani mevcut krizin 'Kana anı' olabilir.
İsrail'in Gazze'deki operasyonlarıyla ilgili olarak medyayı karartma çabaları bu korkunç tablonun ortaya çıkmasını engelleyemedi. 12 günde 700 Filistinli'nin öldüğü tahmin edilirken, BM yaklaşık 220'sinin çocuklar olduğunu belirtiyor.

Sözümona bir diplomatik süreç, İsrail bombardımanına üç saatlik mola verilerek vahim derecede ihtiyaç duyulan gıda, yakıt ve ilacın Gazze'ye girişine imkân tanınmasıyla başladı. Bu önemli bir yardım. Ama yetersiz. İsrail'in ABD ve Avrupa'daki dostları ateşkes uyarısında bulunmakla kalmayıp, Kutsal Topraklar'ın nasıl paylaşılacağı ya da gerçekten paylaşılıp paylaşılmayacağına dair İsraillilerle Filistinliler arasındaki çatışmaya kapsamlı çözümün zeminini hazırlayacak bir sonuç için söz vermeli. İsrailliler için güvenliğin ve Filistinliler için adaletin yegâne yolu buradan geçiyor. Korkulan, İsrail'in belki de ateşkese yanaşır gibi görünüp Gazze saldırısını, İslamcıları mümkün olduğunca işin dışında tutmak ve dünyayı işgal edilmiş topraklar üzerindeki çatışmanın aslında 'terörle savaş'ın gerçek parçası olduğuna ikna etmek amacıyla uzatmak niyetinde olabileceği.

Fransa-Mısır planıyla ilgili sorunlar var. Plan Mısır-Gazze sınırını Hamas'ın silah kaçırmasına karşı kimin koruyacağını belirtmiyor; üstelik anlaşma İsrail'le Filistin Yönetimi, yani üç yıl evvel seçimde Hamas'a yenilen ve Gazze'den kapı dışarı edilen Fetih arasında. Hedef çözümse, Hamas'ın varolmadığı bir diplomatik süreci sürdürmekle sanki devam eden varlığı bir tehditmiş gibi askeri operasyon gerçekleştirmek arasında açıkça fark yok.
Nihai çözümün - sivillere yönelik saldırıları yasaklamak kuralı çerçevesinde - Hamas'ı kapsaması gerekecek. Hamas da Batı Şeria ve Gazze'de Filistin devleti kurulur kurulmaz İsrail'i tanıma sözü vermek zorunda. İsrail iki devletli çözüm istiyorsa, biraz itidal ortaya koymalı. Üstün güç kabul edilebilir bir askeri düşmana karşı kullanılması koşuluyla anlaşılır bir tepkidir. Bunu, sivillerin kayıpların çoğunluğunu oluşturduğu, nüfusun yoğun yaşadığı ve kuşatma altındaki bir şehir bölgesi içinde kullanmak aşırılıktan başka bir şey değil.

Radikal