Demokraside ordu denetimi olmaz

Hirsi Ali her Müslüman'da kuzu postuna bürünmüş bir kurt görüyor. Bu Türkiye'ye bakışını bulanıklaştırıyor. Savunduklarıyla Türk demokratlarının karşısında olan kesimlerin safında yer alıyor

Ayaan Hirsi Ali'ye göre iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye'de teokratik bir yönetim kurmak için elindeki tüm araçlardan yararlanmaktadır. Laik devlet ancak siyasete askerin müdahalesiyle kurtarılabilir. Ulaştığı sonuç Müslüman siyaset adamlarına derin bir güvensizlik duyduğunu gösteriyor. Hirsi Ali Türkiye'deki gelişmeleri lâyıkıyla değerlendirememektedir.

Dini vecibelerini yerine getiren Müslümanların muhafazakâr partisi AKP 2002 yılından bu yana Türkiye'yi modernleştirmek için laik partilerin önceki 10 yılda yaptığından daha fazlasını yaptı. Bu reform gayreti Hirsi Ali'nin bir İslamileştirme stratejisi olarak damgaladığı ekonomik büyüme ile sonuçlandığı gibi, demokrasiyi de sağlamlaştırdı.

Kürtler gibi azınlıklar kendi dillerini kullanmak için daha fazla imkâna kavuştular. Hatta AKP başa geldikten sonra kadınların durumu bile bir
anlamda düzeldi. Örneğin hükümet namus cinayetlerine karşı büyük bir kampanya düzenledi.

Geciken reformlar

İyi bir başlangıç yapıldı, ancak reformlarda hâlâ yeteri kadar mesafe kat edilmiş değil. Türkiye'yi bekleyen en önemli adımlardan biri ordunun gücünü azaltmak.

Bu, devlet düzeninin daha da demokratikleştirilmesinin temel unsurlarından biridir ve AB'ye katılım için zorunludur.

Yurtiçi ve dışındaki demokratlar ordu nihayet siyasete tabi kılınırsa bu adımı alkışlamalıdır.

Durum şimdi bunun tersi: Siyasetin hareket sahasını ordu belirliyor. Yargı gücü ve en büyük muhalefet partisince desteklenen yüksek komuta kademesi kendini statükoyu korumak için ön safta mücadele eden mihrak olarak lanse ediyor ve bilinçli bir şekilde İslamileşme korkusunu derinleştiriyor.

Türkiye'nin gerçek muhafazakârları bu 'laik'lerdir.

Onlar generallerin siyasete hükmettiği, azınlık haklarının tanınmadığı, düşünce özgürlüğünün kısıtlandığı bir Türkiye istiyorlar.

İstanbul'da AKP'li Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığını protesto eden göstericiler bile askeri müdahale taraftarı değildi.

Birçok pankartta 'Ne şeriat ne darbe' mesajı veriliyordu. Türk devletinin laik niteliğini korumak ordunun değil sivil toplum örgütleri, medya ve bir bütün olarak toplumun görevidir. Hirsi Ali her Müslüman'da kuzu postuna bürünmüş bir kurt görüyor. Bu Türkiye'ye bakışını bulanıklaştırmaktadır. Savunduklarıyla Türk demokratlarının karşısında olan kesimlerin safında yer alıyor. Hem Türkiye'ye, hem de Avrupa'ya kötülük ediyor.