Tayyip Erdoğan hükümetinin İsrail'in Türkiye'de yapılacak hava tatbikatına katılmasını reddetmesinin kınama ve azarlama amaçlı bir tokattan farkı yok. Adımın sembolik anlamı hacminden daha da büyük. Zira önemi, zamanlamasının yanı sıra İsrail'in özel ilişkilere sahip olduğu bir ülkeden gelmesinde saklı.
İsrail Ankara'dan 'istenmeyen kişi' konumunda olduğunu ifade eden bir mesaj beklemiyordu. Dahası bu ülkenin kemiklerine işlemiş olan gurur, uluslararası platformda birilerinin cüret edip kendisine 'hayır' demesini uzak bir ihtimal olarak görmesini sağlamıştır.
İsrail'in bir ölçüde şoke olması gerekiyordu. Gazze holokostundan bu yana kontrol edilemez haldeydi. Binyamin Netanyahu hükümeti de saldırganlığını bütün yönleriyle açık hale getirdi. Bu hükümet bir kez olsun meydan okuma ve kışkırtma dilinin dışına çıkmadı. Pratikte cezalandırma, ihlal ve daha fazla Filistin toprağını gasp etme siyasetine dayandı.
Yayılmacılıkta ve taciz edici şartlarında ısrar ederek barış fırsatlarını harcamayı sürdürdü. Uluslararası kararları ve raporları görmezden geldi. Hatta birileri cüret edip onu suçladığında ilgili karar ve raporlara saldırdı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun kararı sırf İsrail nükleer tesislerine ışık tuttuğu ve bu tesislerin denetime açılmasını istediği için dünya hop oturup hop kalktı.
Netanyahu Gazze'yle ilgili Goldstone raporuna sert tepki göstererek İsrail'in uluslararası yargı önünde hiçbir yetkilinin yargılanmasına izin vermeyeceğini vurguladı. Sanki İbrani devleti uluslararası yasaların ve kurumların üzerinde özel bir konumdaymış gibi... Veya sanki dünya ona hizmet etmeye, taşkınlıklarını ve saldırganlığını kabul etmeye amadeymiş gibi. Barack Obama'nın Washington'ı bile İsrail'den memnun değil.
Fakat bu kez Erdoğan hükümeti pusudaydı. Erdoğan Gazze saldırılarına yönelik kınamasını pratiğe dökmek için uygun anı bekledi. Davos'ta Türkiye başbakanıyla İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında yaşanan tartışma ve Erdoğan'ın oturumdan çekilmesi sadece başlangıçtı. İsrail'in tatbikata katılan ülkeler listesinden çıkarılması Davos'un askeri boyuta taşınmasıydı. Zira Türkiye dışişleri bakanı buradaki siyasi sebebin Gazze'deki İsrail saldırılarıyla ilgili olduğunu açıkladı.
Bu aleni bağlantı Türkiye hükümetinin kararının önemini hafifletmeye çalışan Netanyahu hükümetini sıkıntıya soktuğu gibi kafasını da karıştırdı. ABD ve İtalya'nın İsrail'in tatbikattan uzaklaştırılmasına itiraz etmesinin ardından tatbikat ertelendi. Bu karar yeni Türk eğilimine işaret ediyor ve Ankara-Tel Aviv ilişkileri açısından sınırlı da olsa bir sarsıntı oluşturdu. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Beyan, başyazı, 14 Ekim 2009)
Kaynak: Radikal