Çok İslamlı bir gösterge olarak Kudüs

Mescid-i Aksa'dan Miraç özel yayını yapılarak bir ilki gerçekleştirilmesi Kudüs gerçeğine dikkat çekilmesi açısından önemliydi. Kudüs'ün ekranlara gelmesi, seyirlik bir unsura dönüşme tehlikesiyle birlikte işgal edilmişliğini hatırlatması işlevini de görebilirdi. Bu anlamda Kudüs'ün değil ama Kudüs'ten, Mescid-i Aksa'dan naklen yayının semiolojik çözümlemesi modern dünyada Müslüman zihnin oluşumundaki 'görsel olan'ın etkisine dair çok şey söylenebilir.

Kudüs'ten mevlid yayını bir iletişim imkanı olduğu gibi bir medya olayıdır da. Bir gösterge olarak Kudüsten canlı yayın olayı teoriyi doğrular biçimde "araç mesajın kendisi" haline geldi sanki. Bu noktada Kudüs gerçeği bir yana, naklen yayının kendisi mesaj niteliğine dönüştü.

Medyada en çarpık başlıklardan biri şöyleydi. "İsrail'den çok özel kandil izni," aracın gerçeğin yerini alması hatta gerçeği çarpıtması bu kadara olabilirdi. İsrail kime neyi bahşetmiş oluyor! Bu soruyu iptal eden, Kudüs gerçeğinin üstüne sünger çeken yüzsüz bir haber başlığı.