39 yıl önceki Le Monde gazetesinin birinci sayfası ibretlik...
Cezayir’deki Fransız kırımından bir kesiti yansıtıyor. Öyle derin bir arşiv taraması sonucu değil, gazete bayiinden günlük gazeteyi alarak okuyorsunuz. Le Monde gazetesinin ilavesinin arka sayfalarında yer alan “50 yıl önce bugün” köşesinde bulunan yarım asırlık haberlerde Charles de Gaulle Fransası’nın Cezayir’deki “politikaları” manşette...
Yüzbinlerce Cezayirlinin öldüğü savaştan bir kesiti yansıtan kupürler gazete ilavesinin arka sayfalarında ama birinci sayfada da Tunus haberleri, Libya haberleri var!
Tunus ve Libya’daki halka yardım için, canını tehlikeye atan (!) Batı, bu ülkelerden canını kurtaran mültecileri ise perişan ediyor.
Kuzey Afrika ülkelerinin sınırları çağdaş Arap Lawrence’lara, insani yardım başlıklı füzelere açık, ama mültecilere kapalı..
40 civarı İngiliz-Fransız-İtalyan “danışman” Libya yolcusu...
Bu yolcuları duyunca akıllara “Arap Lawrence” gelmez mi?
Bu konudaki haberlerde dipnot düşülüyor, Vietnam da gözlemci ve danışmanlarla başlamıştı!
“Kuzey Afrika halklarının iyiliği için” kolları sıvayan Fransa ve İtalya, bu halkları, kapısından kovmaya hazırlanıyor.
Salı günü Roma’da düzenlenecek olan Fransa-İtalya zirvesi öncesi, sayısı onbinlerle ölçülen mültecilere 6 aylık oturum izni tanıyan İtalya’ya öfkelenen Fransa, aba altından sopa gösterdi.
Türk gazeteleri de dahil olmak üzere uluslararası basında “Schengen anlaşması askıya alınıyor” türü “sürrealist” başlıklar atıldı!
Belli ki, Elysee Sarayı’ndan diplomatlar, açık ifadeler kullanmadan, Roma’ya sopa sallamışlardı ve bunun uygulanabilmesinin gerçekdışılığını hesaplamayan gazeteciler de bu başlıkları atmıştı... Bu haberlerin tekzibi, 24 saat geçmeden, Fransız AB İşleri Bakanı Laurent Wauquiez’den geldi. Wauquiez, “kriz anlarında devreye girecek bir mekanizma” dan bahsetti ve “Schengen’den çekilmenin manasız olacağını” kaydetti.
Görünen o ki, Salı günü Roma’daki Nicolas Sarkozy-Silvio Berlusconi zirvesinde kıyamet kopacak ama iş, Kuzey Afrikalı mülteci dalgasını kesecek bir formülle tatlıya bağlanacak...
Roma ve Paris, “pire için yorgan yakmayacak.”
Schengen’in askıya alınması sürrealizmine gelince...
Belçika, Almanya, İspanya, İtalya gibi komşularıyla olan ekonomik, turistik ziyaretler... Sermaye serbestçe dolaşmalı! Hem de bu ekonomik kriz anında, cebinde parası olana Schengen verilmez mi?
Dipnot: Fransa, Schengen Anlaşması’na 14 Haziran 1985 tarihinde Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda ile ilk imza koyan beş ükeden birisi... İtalya ise 1990 yılında katıldı.
Kaynak: Star