Kemal Burkay, Kürt siyasetinin etkili isimlerinden biri; İsveç'te verdiği özel söyleşide (Ecevit Kılıç-Sabah) Türkiye'de PKK'nın bitmesini istemeyen statükocu, gerilim yanlısı güçler olduğunu belirterek, "Onlar istese, PKK hiç kan dökmeden, yeni acılar çekmeye gerek kalmadan biter. PKK demokratikleşme çabalarının önünde bir bahane olarak kullanılıyor" diye konuşmuş.
1970'lerde sol hareketlerin Kürt sorununun demokratik ve barışçıl biçimde çözümünü sağlayacak şekilde örgütlendiğini ancak 12 Eylül darbesiyle bu süreçten çıkıldığını savunan Burkay'a göre, "PKK Kürt sorununu terörize etti."
PKK'ya silah bırakması çağrısı yapan Burkay, son gelişmeleri şöyle değerlendiriyor:
"Öcalan yakalandıktan sonra PKK, 4-5 yıl silahları susturdu, adını ve programını bile terk etti. PKK, bir af çıkarılması durumunda tümden teslime hazırdı. PKK aslında bitmişti. Ama derin devlet bunu istemedi. Bugün de bu işi barışçı yoldan, hiç kan dökmeden yapmak mümkün. Bu PKK sorununu çözer ama elbet Kürt sorununu çözmez, belki çözüm yolunu açmaya yardımcı olur.
Sınır ötesi operasyonun bir çözüm olmadığını Türkiye'deki sağduyu sahibi aydınlar da gördü. Geniş boyutlu bir operasyon bir Kürt-Türk çatışması olacaktı. Sonuçta, maceracı savaş tutkunlarının istediği olmadı. Başbakan Erdoğan'ın da dediği gibi öncelikle PKK'ya silahları bıraktırmak hedefleniyor sanırım. En doğrusu da bu. Ama, Türkiye'nin de makul adımlar atması lazım. Bir yandan "PKK silah bıraksın" derken bir yandan da DTP'yi kapatmaya yönelmek izlenecek yöntem değil."
Burkay'ın bir başka saptaması da, Öcalan yakalanıp İmralı'ya konulduktan sonra PKK'nın geçmişteki bütün iddialarından vazgeçtiğidir. "Öyleyse silahlı güce ne gerek var?" diye soruyor? PKK'nın Kürt hareketinin sağlıklı bir kanala yönelmesinin önünde engel oluşturduğunu, Dağlıca baskınının Türkiye'yi sınır ötesi operasyonun eşiğine getiren bir provokasyon olduğunu savunuyor Burkay.
PKK terörüne kuşkuyla bakanlar hayli fazla.
Röportajda, Öcalan'ın PKK'yı MİT'in güdümünde kurduğunu, örgütün sonradan Suriye'nin denetimine girdiğini belirten Burkay, "Nitekim Uğur Mumcu bu işin peşindeyken cesaretini hayatıyla ödedi" diye konuşmuş.
PKK'ya 15 yıl ev sahipliği yaptıktan sonra ancak 1999'da Öcalan'ı sınır dışı eden Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerinde son yıllarda bahar havası yaşanıyor.
Beşar Esad, Ankara'nın yakın dostu oldu.
Hatay havaalanının açılışına Suriye Devlet Başkanı Esad da katılacakmış. PKK terörü son bulursa Kuzey Irak yönetimi ve Barzani ilişkileri de yoluna girer.
Kaynak: Milliyet