Emre Gül/ Dünya Bülteni/ Tarih Servisi
Avrupa'daki Fransız egemenliğini korumak niyetinde olan I. Napolyon Bonapart, Rusya'yı kesin zaferli bir savaşla saf dışı etmeye karar verince Haziran 1812'de Moskova Seferi'ne çıktı. Moskova'yı işgal edip başarı kazanmasına rağmen Ruslar teslim olmayınca geri çekilmeye karar verdi. Bu süreçte ordusu soğuk, açlık ve saldırılar sonucu eridi. Yılın sonunda Paris'e döndüğünde emrinde imparatorluğunu koruyacak güçlü ve düzenli bir ordu kalmamıştı. Bunu durumu gören İngiltere, Prusya, Rusya, İsveç ve bazı Alman devletleri ittifak kurarak saldırıya geçtiler.
Napolyon ise hazırladığı yeni ordusu ile Almanya'ya girdi ve Rusya-Prusya güçlerini mağlup ederek Saksonya bölgesini işgal etti. Ancak savaşa devam edecek gücü olmadığından bir ateşkes antlaşması yaptı. Fakat güney cephesinde durum Fransa'nın aleyhine bir hal almıştı. İspanya'da bulunan Fransız ordusu İngilizler tarafından mağlup edilmiş ve İngiliz kuvvetleri Fransa sınırlarından içeri girmişti. Ateşkes döneminde taraflar arasında barış görüşmeleri başladı. Avusturya aracılığı ile yürütülen görüşmelerde müttefiklerin taleplerini Napolyon'a ileten Avusturya Başbakanı Metternich, ret cevabı alınca ülkesinin de savaşa girdiğini bildirdi. Yeniden başlayan çarpışmalar sonucunda Leipzig Savaşı'nı kaybeden Fransız orduları geri çekilmeye başladı. Napolyon, bu ordulara karşı koymak istediyse de başarılı olamadığı gibi yapılan barış teklifini de reddetti. Üç noktadan İleri harekâta devam eden müttefikler Paris'e girdiler.
Yaşanan bu olumsuz gelişmeler üzerine Fransız kamuoyunda Napolyon'a karşı bir tepki meydana geldi ve senato Napolyon'u istifaya çağırdı. Çaresiz kalan Napolyon, tahttan önce oğlu lehine feragat ettiğini açıkladı. Fakat bu kabul edilmeyince kayıtsız şartsız çekilmeye mecbur oldu. İmparator unvanı kendisinde kalmakla beraber, 20 Nisan 1814'te Elbe Adası'na sürgüne gönderildi. Geçen yıllar boyunca tüm Avrupa'yı hâkimiyeti altına alıp dize getirmeyi başaran, Fransız İmparatoru I. Napolyon Bonapart'ın sürgün edilişi, o dönemde karikatürlere böyle yansımıştı.
J.Phhillips tarafından Londra'da "Modern Kahramanın Yolculuğu" başlığıyla yayınlanan karikatürde, kudretli Napolyon elinde kırılmış kılıcı ile eşeğe ters binmiş bir şekilde oturmakta, Fonteinebleau ve Elba Adası yönlerini gösteren bir tabela önünde gösterilmekteydi. Diğer eliyle eşeğin kuyruğunu tutan eski imparatoru trompet çalan iki asker marş çalarak takip etmekteydi. (1814)
Elba Adası haritası altında yere düşmüş olan Napolyon Tanrı'ya sesleniyor: "Ah! Baba gerçekten seni incittim"(1814)
Napolyon'un Elbe Adası'na gelişi. Napolyon elinde kırılmış savaş mızrağı ve "Napolyon'un şifreleri adlı kitabıyla birlikte adada dolaşırken karikatürize ediliyor (1814)
Napolyon Bonapart Elba Adası'nda Robinson Crusoe olarak karikatürize ediliyor (1814)