Ortadoğu

BM, Mısır ve Katar'dan İsrail'e kınama

BM, Mısır ve Katar, İsrail'in Gazze'ye yardım girişlerini durdurması kararını kınadı. İsrail, esir takası ve ateşkes anlaşmasının ilk aşaması tamamlandığı halde ikinci aşamaya geçmek yerine yeni bahaneler öne sürerek yardımları kesti.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik tüm insani yardımları durdurma kararı, uluslararası tepkiyle karşılandı. Mısır ve Katar, İsrail'in bu adımının ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini belirtti. Birleşmiş Milletler yetkilileri ise bu kararın insani hukuk açısından "endişe verici" olduğunu vurguladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kararın gerekçesi olarak, Hamas’ın yardım malzemelerini ele geçirerek bunları "terör faaliyetleri için kullanmasını" gösterdi. Netanyahu'nun açıklamalarına karşılık, Hamas sözcüsü ise İsrail’in insani yardımları engellemesini "ucuz şantaj" ve "ateşkes anlaşmasına darbe" olarak nitelendirdi.

Mısır ve Katar, ateşkes sürecinde arabuluculuk yapan ülkeler arasında yer alıyor. Her iki ülke de İsrail'in kararını sert bir dille kınadı. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kararın "uluslararası insani hukuka aykırı" olduğu ve ateşkes anlaşmasının ihlali anlamına geldiği ifade edildi.

BM VE ULUSLARARASI TEPKİLER

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Uluslararası insani hukuk açık: Hayati önemdeki, yaşam kurtaran yardımı ulaştırmamıza izin verilmeli" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan da İsrail'in kararını kınayan ülkeler arasına katıldı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail’in insani yardımları engellemesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ise İsrail’i, "Filistin halkına karşı açlığı bir silah olarak kullanmakla" suçladı.

ATEŞKESİN GELECEĞİ BELİRSİZ

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Hamas’ın, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff tarafından sunulan ateşkesin uzatılması teklifini kabul etmediği belirtildi. İsrail, Hamas’ın bu öneriye yanaşmaması nedeniyle Gazze’ye tüm mal girişinin durdurulacağını duyurdu.

Hamas ise ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının, ilk olarak müzakere edilen haliyle uygulanmasını istiyor. Bu aşamada, İsrailli rehinelerin ve Filistinli mahkumların karşılıklı serbest bırakılması ve Gazze’den İsrail güçlerinin çekilmesi planlanıyordu.

Cuma akşamı Hamas yetkilileri, ABD’li, Katarlı ve Mısırlı arabulucuların garantisi olmadan ateşkesin uzatılmasına onay vermeyeceklerini açıklamıştı.

İsrail Başbakanlık Ofisi, "Birinci fazın sona ermesi ve Hamas'ın Witkoff taslağını kabul etmemesi üzerine, Başbakan Netanyahu bu sabahtan itibaren Gazze'ye tüm mal girişini durdurmaya karar verdi" ifadelerine yer verdi.

Ayrıca İsrail hükümetinden yapılan açıklamada, "Rehinelerimizin serbest bırakılmadığı bir ateşkese onay vermeyeceğiz. Hamas taslağı reddetmeye devam ederse başka sonuçları da olacaktır" denildi.

GAZZE’DE İNSANİ DURUM KÖTÜLEŞİYOR

Ateşkesin ilk aşaması 19 Ocak'ta yürürlüğe girmiş ve geçtiğimiz gün sona ermişti. Ateşkes sürecinde, 33 İsrailli rehine ve yaklaşık 1900 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı.

Ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik hava ve kara saldırıları nedeniyle bölgede büyük bir yıkım yaşandı. 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail’e saldırısının ardından başlayan çatışmalarda, Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısının 48 bini geçtiği bildirildi.

Filistinli siviller, Ramazan ayına enkaz altında hayatta kalmaya çalışarak girerken, İsrail’in yardımları engellemesi bölgedeki insani krizin daha da derinleşmesine yol açabilir.