ABD'de Taliban'ın 'ılımlı' unsurları bir açılım gerektiğine dair artan konuşmalar, radikal İslamcılarla birlikte yaşamanın gerektiğini belirten sunumlar ve Britanya'nın Hizbulllah'ın siyasi koluyla diyalog istediğini açıklaması sonrası, Kaide'ye yönelik bir açılımı bekler hale geldik.
Bu şaka değil; Batı 'açılım'ı farklı biçimde algılıyor. Batı, Kaide'nin başını çektiği terörist aşırılığa tepki olarak bölgemizde savaşlar tutuşturması sonrası bugün aşırılıkla düşüncesizce ilişki kurma kararı aldı. Eski ABD başkanı George W. Bush'un her sorunu çatışmayla çözme hatasına düşmesi sonrası, Batı bugün aşırılıkçılıkla ilgili tüm sorunlarını hoşgörüyle çözmek ve aşırı hoşgörünün tehlike bakımından şiddetten geride kalmayacağını unutarak, açılım çağrısında bulunmak istiyor.
Irak'ta 'Sahva (Uyanış)' mec-lisleriyle kurduğu diyalog sayesinde başarılı olan ABD, düşmanlara farklı şekillerle açılmaya yönelik bu anlayışı derinleştiriyor. 'Sahva' aşiretleri, despot rejimin gitmesiyle kazanımlarının sona erdiğini düşünerek, çıkarları için şeytanla -Kaide'yle- koalisyon yapmıştı. Sonradan Kaide'nin yönteminin yararlı olmadığını tecrübeyle anladılar.
Irak'taki aşiretlerle, Taliban ve Hizbullah arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor. Hizbullah lideri Nasrallah, İran'daki velayeti fakih'in talimatlarının uygulayıcısından başka bir şey değil. Buradaki soru Hizbullah'ın askeri ve siyasi kanatları arasındaki farkla da ilgili. Britanya dışişleri buna yanıt veremiyor, zira yanıtı yok. Hizbullah İran'a ve liderine bağlı olan bir parti ve Lübnan'a gücünü silahla dayatıyor.
Ülkeler partilere değil, başka ülkelere açılım yaparlar. Fakat Britanya Hizbullah'ın Lübnan devleti olduğunu 'itiraf edince' ortaya şu soru çıkıyor: Londra devlete silahla sahip olan bir partiyi nasıl tanır? Hizbullah'ın bakanları olması bir mazeretse, Batı niçin Hamas hükümetini boykot ediyor? Britanya'nın yaptığının tehlikesi, yanlış zamanda, yanlış partiye yanlış bir mesaj göndermesi.
Diyalog yararlıdır, fakat iki devlet arasında ve kendi ülkesi içinde silah kullanma kararı almamış unsurlarla kurulursa... Sırf açılım yapmış olmak için başvurulan diyalogsa sorunları daha da çözümsüz kılar ve yanlış bir mesaj gönderir. (Londra'da Arapça yayımlanan Şark ül Evsat gazetesi, genel yayın yönetmeni, 15 Mart 2009)
Kaynak: Radikal