Yunanistan'ın Makedonya'yı kendi istediği isimle değil de 'FYROM' diye tanıma ısrarı, NATO'nun Balkanlar'a istikrar getirme projesini önlemeye değmez
Balkanlar hakkında ne derseniz deyin, dünyanın en olağandışı krizlerinin onlarda olduğunu teslim etmek lazım. NATO gelecek hafta düzenleyeceği zirveye üç Balkan ülkesi eklemek istiyor: Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya. Gelgelelim 1952'den beri NATO üyesi olan Yunanistan, sırf adı yüzünden Makedonya'nın üyeliğini veto etme tehdidi savuruyor. Zira hem bu eski Yugoslav cumhuriyeti hem de kuzey Yunanistan' 'Makedonya' adını kullanıyor. Olaya dışarıdan bakan biri için bu meselenin hiçbir ciddiyeti olamaz. Ne var ki kalabalık Balkanlar'da bu tür ağız dalaşları, yüzyıllardır süregelen ve itinayla içi doldurulan mit, söylenti ve küçümsemeleri gündeme getiriyor. Nitekim bu kavgada, iki taraf da gelmiş geçmiş en ünlü Makedonyalı olan ama hayata 2 bin 331 yıl önce veda etmiş Büyük İskender'in kendilerinden olduğu iddiasında. Sonra da bu ağız dalaşları, alevlenip çatışmaya dönüşebiliyor.
1991'de Makedonya'nın bağımsızlık ilan ettiği andan beri Yunanlılar bu ülkenin, kendilerine ait gördükleri adı ve simgeleri kullanmasına şiddetle itiraz halinde. Sırf bu yüzden BM ülkeye geçici olarak 'Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti' (FYROM) adını takmıştı. Sonra Atina ilişkilerini normalleştirdi ama ABD de dahil birçok ülke, hantal FYROM adını bir yana bırakıp, Makedonya'nın bizzat kendine verdiği ad olan Makedonya Cumhuriyeti adını kullanmaya başladı.
BM arabulucularından Matthew Nimitz, bize göre kabul edilmemesi için hiçbir neden olmayan bir dizi uzlaşma öne sürdü, en yenisi Makedonya Cumhuriyeti (Üsküp). Fakat zaten mesele bu değil. NATO üyeliğinin yeni Avrupa devletlerinde demokrasi standartlarını teşvik edip pekiştirmesi gibi önemli bir amaç güdülüyor. NATO bunu yeni üyelerinde sağlayabilmek için, sürekli tetikte kalmaya devam ederek çaba harcamalı. Bu proje belli ki Yunanistan'ın o kadar umurunda ki, bir isim kavgası yüzünden önüne taş koyabiliyor.
Ufacık Makedonya'nın adını ne koyarsanız koyun Yunanistan'a bir tehdit teşkil edeceği yok; bilakis ekonomileri çok büyük oranda Yunan yatırımına bağımlı. Makedonya'yı NATO'nun altına almak Avrupa, Balkanlar, Makedonya ve Yunanistan için iyi olacaktır. Ad meselesini de artık Atina'yla Üsküp bir kenarda hallediversin.
Kaynak: Radikal