ABD'nin Ortadoğu'da Suriye ve İran engellerini aşması için, Körfez İşbirliği Konseyi'nin, Türkiye ve Mısır'a dayanmak dışında bir seçeneği yok.
Obama’nın Amerikan güçlerinin bir kısmını Afganistan’dan çekme kararı, Bin Ladin’in öldürülmesinin ülkeye güvenlik getireceği ve Taliban’ın zayıfladığı mesajını içeriyor. Fakat gerçekler, hareketin hâlâ ülkenin büyük kesimini kontrolünde tuttuğunu ve Karzai hükümetinin kontrolünde bulunan bölgeleri kapsayacak biçimde operasyonlarını genişletebildiğini gösteriyor.
İşin aslı, ABD boşluğu doldurmak noktasında yerel güçlere dayanarak, Afganistan ve Irak’tan çekilmek için zemin hazırlamaya başladı. Taliban’la görüşmenin yanı sıra istihbaratı halen hareketin yönetimine hâkim olan Pakistan’la, hareketin Güneybatı Asya dışındaki destekçileriyle paralel görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerdeki amaç, Washington’ın teklifini kabul etmesi için harekete baskı yapmalarıydı. Bu bağlamda Karzai’nin kısa bir süre önce Pakistanlı yetkililerle yaptığı görüşmelerden sonra, Taliban’la ABD arasındaki müzakerelerin ‘çok iyi’ olduğunu belirttiği söylenebilir.
Pakistan’ın yeni rolü
ABD’nin iyi niyet girişimi olarak Güvenlik Konseyi, Taliban’ın hükümete katılmasını teşvik etmek için birkaç hafta önce Taliban’a dayatılan yaptırımlarla Kaide’ye dayatılanlar arasında ayrıma giden bir karar aldı. Bir başka ifadeyle ABD, Pakistan’a yeniden rol vermeye çalışıyor.
Ortadoğu’daysa ABD, yıl sonunda Irak’tan tamamen çekilmeye hazırlanıyor. Irak şartları açısından ABD, Tahran’ın destekçilerini iktidardan uzaklaştırma çabasında. ABD, bir dış politikalar konseyi kurulmasını ve kendisine düşman isimlerin de bulunduğu hükümetin kararlarını iptal edebilmesi için konseye geniş yetkiler verilmesini destekliyor.
Bölgesel anlamda Washington’ın önünde, Suriye ve İran’la temsil edilen temel bir engel var. Bu engeli aşması için, yerel güçlere -yani Körfez İşbirliği Konseyi, Türkiye ve Mısır’a- dayanmak dışında seçeneği yok. Bahreyn’de Tahran’la mücadele için Körfez askeri gücünün harekete geçmesi, Körfez Araplarının kendi güvenliklerini ve petrol yataklarını korumayı üstlenmeleri için bir başlangıçtı. Mısır’sa kendi içine kapanmış vaziyette; iktidarın şu ana dek yıktıklarını inşa etmeye çalışıyor. Zira yeni Kahire yönetimi, başlarda Tahran’la ilişkilerini düzeltmeye ve Şam’la koordinasyon kurmaya çalıştı, ancak geri adım attı. >>DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ<<