Boston Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Nathan Phillips, tutuklanan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk için başlattığı destek kampanyasında yeni bir adım attı. Phillips, odasının camına astığı “Rümeysa’yı serbest bırakın” yazılı pankartın üniversite yönetimi tarafından kaldırılmasının ardından açlık grevine başladı.
Phillips, pankartın tekrar indirilmesi durumunda açlık grevi başlatacağına dair notu da odasına astı. 15 Nisan Salı günü odasına döndüğünde pankartın tekrar kaldırıldığını gören profesör, grevine başladığını açıkladı.
YEMEK YEMİYOR, SIVI TÜKETİMİNE DEVAM EDİYOR
Sağlığını korumak amacıyla sıvı ve elektrolit alımını sürdüren Phillips, şekersiz kahve ve bitki çayları tüketiyor, ancak hiçbir katı gıda almıyor. Derslerini ve işlerini aksatmamak adına bu yöntemi tercih ettiğini belirtti.
Boston Üniversitesi’nin ana kampüsündeki odasında açıklamalarda bulunan Phillips, üniversitenin Sanat ve Bilimler Fakültesi Dekanı ile yaptığı görüşmede, “siyasi içerikli pankartların kampüs camlarında yer alamayacağı” bilgisinin kendisine iletildiğini söyledi.
“RÜMEYSA’NIN HAKLARI BENİM DE HAKLARIMDIR”
Phillips, Rümeysa Öztürk’ün tutuklanmasının ardından yaşadığı şaşkınlığı dile getirerek şu açıklamayı yaptı:
“Bir okul gazetesinde yazı yazarak ifade özgürlüğünü kullanan birinin bu şekilde anayasaya aykırı biçimde kaçırılabileceği bir ülkede yaşayacağımı hiç düşünmemiştim.”
ABD Anayasası’nın ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkına ilişkin birinci ve beşinci maddelerinin çiğnendiğini belirten Phillips, bu durumun yalnızca Rümeysa’nın değil, kendisinin de temel haklarına yönelik bir tehdit olduğunu ifade etti.
“DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK BASKILARA KARŞIYIM”
Phillips, açlık grevi eyleminin sadece Boston Üniversitesi’nde yaşanan kısıtlamaları değil, genel olarak üniversitelerdeki ve ülkedeki düşünce özgürlüğü ihlallerini protesto ettiğini vurguladı.
“Bu noktadan sonra Rümeysa’nın fikir ve düşünce özgürlüğüne yapılan saldırı benim haklarıma da yapılmış oldu.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
“ANTİSEMİTİZM TERİMİ FİLİSTİN DESTEKÇİLERİNE KARŞI KULLANILIYOR”
Phillips, gerçek antisemitizmle mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, Filistin’e destek veren görüşlerin antisemitizmle ilişkilendirilmesini eleştirdi. İsrail hükümetine ve Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yönelik eleştirilerin ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
“YABANCI ÖĞRENCİLERE YÖNELİK UYGULAMALAR ÜZÜCÜ”
Phillips, üniversitelerdeki birçok yabancı öğrencinin vizelerinin gerekçe gösterilmeden iptal edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Kendi üniversitesinde de benzer durumlar yaşandığını ifade etti.
Odasında Rümeysa Öztürk ve Columbia Üniversitesi öğrencisi Mahmud Halil’in fotoğraflarını bulunduran Phillips, Mohsen Mahdawi ile birlikte bu üç öğrencinin serbest bırakılmasına kadar açlık grevine devam edeceğini açıkladı.
DAHA ÖNCE DE AÇLIK GREVİ YAPMIŞTI
Phillips, çevre sorunları nedeniyle daha önce de iki kez açlık grevine gitmiş, bu eylemler sırasıyla 14 ve 7 gün sürmüştü. Sağlık durumu el verdiği sürece Rümeysa Öztürk için başlattığı grevi sürdürmekte kararlı olduğunu söyledi.