AKP'ye ilk uyarı

Ankara'da seçim sonuçlarını izlerken BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nu düşünmemek mümkün değildi. Yaşasaydı o da diğer liderler gibi partisinin genel merkezinde veya evinde heyecanla seçim sonuçlarını izleyecekti. Seçim sonuçları gelmeye başladığında Yazıcıoğlu'nun Ankara'da Gazi Üniversitesi'nin morgunda olduğunu düşünmek hüzün vericiydi.

Sivas'ın vefası
Türkiye'de ilk kez bir parti lideri seçim gezisi sırasında yaşamını yitirdi. Sivas halkı BBP lideri Yazıcıoğlu'na vefa gösterdi. Sivas, Yazıcıoğlu'nun bu uğurda yaşamını yitirmiş olmasına duygusal bir yanıt verdi. Sivas'ın BBP adayını Belediye Başkanı olarak seçmesi önemli bir jest olarak kaydedilmeli.

AKP'nin düşüşü
Yerel seçim sonuçları iktidar partisi AKP açısından ciddi bir uyarı niteliğindedir. Üç seçimden her defasında oylarını artırarak çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP ilk kez oy kaybına uğradı. Bu düşüşte ekonomik krizin etkilerinin önemli olduğunu kabul etmek gerekir. Ekonomik krizin günlük yaşama olumsuz etkileri tam yansımadan sandığa gitmek AKP oylarındaki düşüşü belli bir düzeyde durdurdu. Başbakan Erdoğan ve AKP yönetimi de bu gerçeği bildiği için IMF ile anlaşmaya ayak sürüdü, ekonomik önlemler konusunu ağırdan alması da bu gerçeği gördüğünü kanıtlıyor.

CHP'nin yeni politikası
Yerel seçim sonuçları CHP'nin bu seçimde izlediği politikanın eski seçimlerden daha başarılı olduğunu gösteriyor.
CHP lideri Deniz Baykal, bu seçimlerde politikasını ve söylemini değiştirdi. 2002 ve 2007'de seçim propagandasını -o günlerin şartları içinde- laiklik, türban, cumhuriyetin korunması üzerine oturtan CHP, beklediği desteği alamadı. Bu kez laiklik ve türban konularını öne çıkarmayan CHP, ekonomik sorunlara, yolsuzlukla mücadeleye, başı kapalı kesimi de kazanmaya yönelik bir söylem geliştirdi ve daha başarılı oldu.
Özellikle İstanbul adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yolsuzlukla mücadelenin simgesi haline gelmesi, CHP'nin başarısına önemli katkıda bulundu. Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da aldığı oy, CHP'nin varoşlarla köprü kurmayı başardığını da gösterdi.
CHP'nin bu seçimde izlediği politikanın halka ulaşma konusunda daha başarılı olduğunu söylemek gerekiyor.

MHP'nin yükselişi
MHP'nin aldığı sonuçlar da istikrarlı bir yükselişi gösteriyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin muhalefet eden, ancak çözüm üretmeye özen gösteren tutumunun seçmen nezdinde takdir gördüğünü belirtmek doğru olur. MHP'nin aday tercihlerinde de isabetli olduğu görülüyor. Özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş'ın aldığı destek kayda değer düzeydeydi.

DTP'nin konumu
Güneydoğu'daki seçim yarışı AKP ile DTP arasındaydı. DTP açısından yerel seçimden ve yerel yönetimden çok "genel seçim ve merkezi yönetim" anlamı taşıyan bu seçimlerde amacına ulaştığı söylenebilir. Özellikle Diyarbakır'da aldığı sonuç, DTP'nin "Kürt kimliği" eksenli politikasına bölgedeki desteğin azalmadığını, aksine, arttığını gösteriyor. DTP, "Kürt partisi" olma özelliğini daha güçlendirdi.

SP yükseliyor
Seçim sonuçlarına bakıldığında SP'nin ciddi bir yükseliş eğiliminde olduğu da görülüyor. Partinin lider değiştirmesi olumlu bir etki yaratmış durumda. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un partinin genel başkanlığı görevine gelmesinden kısa bir süre sonra seçime gitmiş olmasına karşın, umut verdiği gözleniyor.
Kurtulmuş'un zorluğu, AKP ile aynı tabana hitap etmesiydi. Buna karşın AKP'den önemli sayılabilecek bir oyun SP'ye geri dönmesi, üzerinde durulmaya değer bir sonuçtur.

Kaynak: Milliyet