Ahmedinejat'ın iki farklı müşaviri

 


       İran cumhurbaşkanı Ahmedinejat sıklıkla bakan değiştirse de müşavirlerini o kadar kolay değiştirmiyor. Müşavirlerden en yenilerinden biri., iletişim ve uluslararası ilişkiler ilimleri alanında uluslararası bir ünü ve itibarı bulunan ve yıllardır Keyhan gazetesinde köşe yazarlığı yapan, mesleki hayatını ise geçen yıla kadar Amerika'da sürdüren Prof. Hamid Mevlana. 

        Ahmedinejat'ın en kıdemli müşaviri ise 1995'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden itibaren yanında olan Mehdi Gülher. Görünüş itibarıyla Ahmedinejat'ın temsil ettiği muhafazakar çizgiye uzak olduğu izlenimini uyandırıyor Gülher.  Elimdeki dergideki fotoğrafında uzun saçlarını arkadan küçük bir at kuyruğu yapmış. İş hayatında bile kot pantalon giymeyi tercih ediyor. Üzerinde renkli, spor bir gömlek var.  Kültür ve sanat etkinlikleriyle yakından ilgili.

       Gülher,  ülke siyasetinde pek de tanınmayan bir siyasetçi olarak cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyduğunda propaganda faaliyetlerini üstlenirken Ahmedinejat'a, seçimleri kazandığı takdirde herhangi bir makama gelmek istemediğini belirtmiş. Seçimlerin ardından hükümet kurulurken de Kültür ve İrşad Bakanı, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, Kültürel Miras Dairesi Muavinliği gibi işler teklif edilmiş Gülher'e, kalbindeki rahatsızlık nedeniyle bu teklifleri kabul etmemiş. Bununla birlikte seçim propagandaları sırasında günde 18 saat çalışmış. Sonuçta 2005 yılı seçimlerini Ahmedinejat'ın kazanmasında bir payı olduğu söylenebilir. 

       Şehrevend-i Emroz (Bugünün Şehirlisi; sayı 69) dergisinde kendisiyle yapılan uzun söyleşide yer alan bilgilere göre Gülher, devrimin başından itibaren kurulan hükümetlerde özellikle kültür ve kültürel mirası koruma bağlamında önemli görevler üstlenmiş. 1981'de Halkın Mücahitleri'nin gerçekleştirdiği bir terör hadisesiyle Başbakan Bahoner ile birlikte şehit olan Ali Recai'nin cumhurbaşkanı olduğu dönemde Kültür ve İrşad Bakanlığı'nda önemli sorumluluklar almış. İmam Humeyni'nin sağlığı sırasında, televizyonun musiki dairesi müdürü olarak çalışmış, aynı yıllarda sanat ve edebiyat alanında üniversitelerde okutman olarak görev yapmış. Yirmi yıl kadar önce yakalandığı kalp rahatsızlığı ınedeniyle çalışmalarını sınırlamış. Bununla birlikte habtalığı sırasında İran televizyonunun musiki bölümünde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, üç yıl kadar bu bölümde yeniden görev üstlenmeyi kabul etmiş. 

       Ahmedinejat'ın en yeni, bu yıl içinde atanan müşaviri Hamid Mevlana ise, sahasında uluslararası bir itibara sahip bir ilim adamı. 1936 Tebriz doğumlu ve ilk öğrenimin bir kısmını Tebriz'de tamamlamış olan Mevlana, henüz 19 yaşında, Tahran Üniversitesi'nde iktisat öğrenimi gören bir öğrenciyken Keyhan gazetesinin kültür-sanat ilavesinin editörü, bir yıl sonra ise gazetenin iktisat sayfalarının yöneticisi olarak görevlendirilir. Çok geçmeden Mevlana Amerikan Sefareti'nin verdiği bursla iktisat alanında öğrenimini sürdürmek üzere Amerika'ya gider. 1963 yılında İran'a döner, ama birkaç ay sonra bir kez daha ve artık yerleşmek üzere  ülkesinden ayrılıp Amerika'ya doğru yola çıkar. 1965'te Kuzeybatı Üniversitesi'nde gazetecilik alanında doktorasını tamamlar. 1968'de Washington Amerikan Üniversitesi'nde iletişim ve uluslararası ilişkiler alanında yeni bir fakültenin açılışını gerçekleştirir  ve 2007'de emekli oluncaya kadar bu üniversitede dekan olarak çalışır.

       Anmedinejat'ın müşaviri olmasının ardından Mevlana'nın mesleki geçmişi üzerine İran basını şu bilgilere yer verdi: Washington Amerikan Üniversitesi İlmi Kurul Üyesi, çeşitli Amerikan fakültelerinde   40 yılı bulan öğretim üyeliği, dünyanın önde gelen üniversitelerinde konuk öğretim üyeliği, Washington Amerikan Üniversitesi'nde iletişim ve uluslararası ilişkiler alanında bir fakültenin kuruculuğu, Amerikan Yeni Uluslararası İletişim Kongresi Başkanı, yeni iletişim teknikleri ve medya araştırmaları alanında dünyanın önde gelen bilimsel yayınlarında yer alan sayısız makalenin yazarı, yeni global iletişim araçları ve söylemleri alanında sayısız kitabın yazarı, iletişim alanında önemli bir çok eserin Farsça'ya tercümesi... Mevlana'nın biyografisinde yer bulan çalışmaların sadece önemli bir bölümünü aldım yukarıya. Bu maddeler uzayıp gidiyor.

       At kuyruklu, kot pantalonlu bir sanat ehli ve hayatının büyük kısmını –Amerikan politikaları konusunda ciddi eleştirel yazılar yazmaktan hiç bir zaman geri durmamış olsa bile- Amerika'da geçirmiş bir bilim adamı, Ahmedinejat'ın seçim propagandaları sırasında sunduğu imajla pek bütünlük arzetmiyorlar. Gerçi hayat böyle paradokslarla örülüdür. Zizekçi bir ifadeyle: Çoğu zaman daha ziyade, uzaktan eleştirdiğimiz olgular ve tekniklerle yeniden tanır ve tanımlarız (veya tamamlarız) varlığımızı.