Ahmedinecad kadın üzerine konuştukça batıyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad geçenlerde şöyle konuştu: "Bir Batı ülkesinde yaşlı bir kadının çöpçülük yaptığına tanık olmuştum. Buna kadın-erkek eşitliği diyorlar. Fakat biz İranlılar kadına değer veriyoruz; açlıktan ölsek bile eşlerimizin ve kızlarımızın çalışmasına, hele de ağır işlerde çalışmasına asla izin vermeyiz."

Ahmedinecad böyle acayip örnekler göstermeye, İranlıların Batı'ya karşı sözde kültürel üstünlüğünü gözler önüne sermeye bayılıyor. Fakat ben onun bu kompleksiyle ilgili bir şey yazmaktan ziyade, bu sözlerinin aslında safsatadan ibaret olduğuna dikkat çekmek istiyorum.

Yaşlı bir kadının çöpçülük yapması, başta üçüncü dünya ülkeleri olmak üzere dünyanın her yerinde, özellikle de İran'ın çoğu köyünde rastlanabilir bir olay. Böyle hayali betimlemelerle İran toplumunun, özellikle de yaşlı ve emekli vatandaşlarımızın hangi sorunu çözülecek ki?

Ahmedinecad belki de bilimsel bir açıklamayı dile getirmekten ziyade kendince bir karşılaştırma yapmak istedi; fakat bu sözleri Horasanlı akademisyenlerine yönelik konuşmasında sarf etmesi tartışmalı.

Cumhurbaşkanı bir yandan kadınların futbol maçlarını izlemek için stadyuma girmesinin önünü açarken ve kabinesinde kadın bakanlara yer verirken, diğer taraftan da "Biz İranlılar ölürüz ama kadınlarımızı çalıştırmayız" gibi bir açıklama yaparak çelişkili bir duruma düşüyor.

İstatistiklere bakmak yeterli
Acaba hangi İranlı'dan söz ediyor ve kimin sözcülüğünü yapıyor? Bir kadının çalışıp çalışmamasına, hangi işte çalışacağına ve o işin ağır olup olmadığına erkekler mi karar verecek, yoksa çalışan kadınlar mı? Kadınların birçok işyerinde ve yönetici kadrolarda da çalıştığı bir İran'da hangi iş ve hangi kadından bahsediliyor?

Kadın-erkek eşitliği böyle basit yorumlanabilecek bir kavram değil. Çıkıp "Biz kadınlarımızı çalıştırtmayız" demek, "Biz kadınlarımıza değer veriyoruz" demek değil. Cumhurbaşkanımız bilmiyorum farkında mı ama İran'da kadınların yüzde 30'u eğitimden yoksun, aile içi şiddet aile içi mesele olarak görülüyor, ekonomik sorunlar had safhada, töreler hüküm sürüyor, işsizlik ve cinsel istismar kol geziyor. Bu İran'ı örnek ülke olarak gösterip Batı'yla karşılaştırarak kimi kandırmaya çalışıyoruz? O Batılı çöpçünün hali mi yoksa bizim İranlı kadınların hali mi kötü bilemem, fakat istatistikler ülkemin acınacak halde olduğunu gösteriyor.
(İran gazetesi İtimad, 14 Kasım 2009)

Kaynak: Radikal