ABD Irak'a tek bir çivi çakmadan gidiyor

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Iraklıları ABD'yi işgali sona erdirme takvimini kabule kendisinin mecbur bıraktığına ikna ederek imajını düzeltmeye çalışıyor. Bu takvime, Irak'taki Amerikan askeri varlığını düzenleyen bir anlaşmayla taçlanan uzun ve zor görüşmelerle ulaşılabilmişti.
Maliki, ABD güçlerinin kentlerden ve beldelerinden çekilmesini kutlamalar düzenleyerek,
30 Haziran'ı 'egemenlik ve zafer günü' görerek ve tatil ilan ederek kendi lehine kullandı. İşgal halktan kabul görmüyordu. Kamuoyu anketleri de bu gerçeği teyit ediyor. Fakat mezhepçi bölünmelerin derinliği, üç büyük grubun her birini farklı araçlarla etkileşime sevk etti. Kürtler ABD'yi destekledi. Sünniler bu ABD'yle savaşırken, Şiiler iktidarlarını sağlamlaştırmak için işbirliği yaptı. Şiiler iktidara gelince ABD'den gitmesini istedi, ancak 2005-2007 arasındaki mezhep savaşında yenilgiye uğrayan Sünniler şimdi ABD'nin yerleşim merkezlerinden çekilmesinin ardından korumanın ortadan kalkmasından endişeleniyor.
Kentlerden çekilme öncesindeki birkaç gün 250 kişinin öldüğü ve Şii pazarlarıyla mescitten çıkan Şiileri hedef alan patlamalara sahne oldu. Bu felaketler, Irak güçlerinin patlamaların arkasında olduğu varsayılan Kaide'yle mücadele gücüne dair kuşkuları körükledi.
Şiilere karşı saldırılar, onları Sünnilere karşı intikam eylemleri düzenlemeye sevk etme amaçlı. Böylelikle Sünniler Kaide'nin etrafında toplanacak. Fakat gelecekte böyle bir şeyin yaşanma ihtimali olsa da, şu ana kadar hükümet güçleri bu tuzağa düşmedi. Özetle, Bağdat ve Irak'ın orta bölgelerindeki güvenlik şartları her ay 3 bin kişinin öldürüldüğü iki yıl öncesinden daha iyi. Fakat bu iyileşme ülke geneline yayılmış
değil. Bağdat Somali'nin başkenti Mogadişu'dan güvenli ama Afganistan'ın başkenti Kabil'den kötü durumda.
Irak'ta hayat zor. ABD'nin kentlerden çekilmesi Ürdün ve Suriye'deki mültecileri dönüşe teşvik edemedi ve bu durum uzun süre değişmeyecek. Mülteciler elektrik ve temiz su elde etmenin zorluğu da dahil olmak üzere, kötü yaşam şartlarından endişe ediyor. 30 yıl süren savaşlar ve yaptırımlar Irak toplumunu, ekonomisini ve altyapısını yerle bir etti. ABD yıkılanları imar etmekte başarısız oldu. Şimdi de tek bir tuğla koymadan şehirlerden çekiliyor. (Katar gazetesi Vatan, 1 Temmuz 2009)

 

 

Kaynak: Radikal