Mısır halkının Hüsnü Mübarek'e karşı kıyam ettiği Tahrir Meydanı'nda Mısırlı Hıristiyanlar da yer almıştı. Hıristiyan gençler Cuma namazı kılan Müslümanların etrafında etten bir duvar örmüşlerdi.
Geçen bir yazımda Mısır kıyamının 1919'daki devrimi andırdığını yazmıştım.
Kullanılan sloganlar ve talepler neredeyse aynıydı, o gün Mısırlılar İngilizlerin çekip gitmesini istemişlerdi.
Mısır'ın her yerinde, Müslümanlar ve Hıristiyanlar el ele vermiştiler.
Bir de farklı olarak, 1919'de kadın-erkek herkesin elinde "ay-yıldızlı bayraklar" vardı..
Osmanlı yenilmiş ama henüz pes etmemişti ve ay-yıldızlı bayraklar Osmanlı'ya duyulan muhabbet ile Mısır'ın özgürlük taleplerini birleştirmişti.
Zaten Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı tayyareleri Kahire'deki İngiliz hedeflerini her vurduklarında Mısırlılar tezahürat yapıyorlardı.
Osmanlı'ya karşı savaşa gitmek istemeyen Mısırlı yedek askerler Abidin Meydanı'nda toplanarak İngiltere'yi protesto etmişlerdi.
Bu olay sırasında da İngiliz askerleri Abidin Meydanı'ndaki kalabalığın üzerine ateş açmışlardı.
Anadolu'daki milli direnişe de kulak kesilmişlerdi Mısırlılar.
Bizim şimdi Mısırlı kardeşlerimize dua ettiğimiz gibi, Mısırlılar da o günlerde Anadolu'nun zafer kazanması için dua ediyorlardı.
İNGİLİZLER MISIR'I BIRAKMAK İSTEMEDİLER
Peki 1919 Devrimi nasıl patlak vermişti?
Birinci Dünya Savaşı'nın son bulmasının ardından İngilizlerin Mısır'a bağımsızlık vereceğine inananlar vardı.
Hiç de öyle olmamıştı, İngilizlerin Mısır'ı elden çıkarmaya niyetleri yoktu.
Bazı Mısırlı aydınlar ve siyasetçiler 1919 yılının Mart ayı başlarında Londra'ya giderek İngiliz hükümetine taleplerini iletmek istemişlerdi.
İngiliz kuvvetleri komutanı General Jimmy Watson, kukla kral 1. Fuad'ın otoritesini sarsmaya yönelik saydığı bu girişimi engellemişti.
Ardından da bu girişimin(WAFD) önderleri olan İsmail Sıtkı, Sa'd Zağlul, Muhammed Mahmud ve Hamad Basil paşaları tutuklayarak, savaş esiri Osmanlı subaylarının sürgün edildiği Malta'ya göndermişlerdi.
Sözkonusu isimler Birinci Dünya Savaşı sırasında İstanbul ile irtibatlıydılar. Hamad Basil, Mısır İslam İhtilal Komitesi'nde yer almıştı.
Hepsi de Mısır'ın meşhur simaları arasındaydılar.
YÜZLERCE MISIRLI ÖLDÜ
Tutuklamalar duyulur duyulmaz başta Kahire olmak üzere Mısır'ın her yerinde halk ayaklanmaları baş göstermişti.
Bağımsızlık isteyen Mısırlıların üzerine İngiliz askerlerinin ateş açması sonucunda Kahire'de, Tanta'da, İskenderiye'de onlarca kişi hayatını kaybetmişti.DEVAMI>>>